Mainos
Mainos

Parikymmentä protestoijaa pidätetty

Poliisi otti kiinni yli sata otettiin eilisessä Smash Asem -mielenosoituksessa. Sisäministeri Rajamäki on tyytyväinen poliisin toimintaan, mutta vasemmistonuoret vaativat tutkimusta mellakkapoliisin toimista.

Poliisi on vapauttanut suurimman osan eilisen Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä kiinniotetuista. Poliisin mukaan kiinniotettuja oli kaikkiaan 136. Näistä on tähän mennessä vapautettu lähes 100. Valtaosa alle 18-vuotiaista kiinniotetuista päästettiin vapaaksi jo yön aikana.

Kiinniotot tehtiin sekä poliisilain että rikoslain perusteella. Rikosperusteisia kiinniottoja oli 126, loput kiinniotot perustuivat poliisilakiin, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Iltaan mennessä poliisi on pidättänyt kuulustelujen perusteella parikymmentä henkilöä. Heitä epäillään muun muassa mellakasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Esitutkinta kuitenkin jatkuu sekä pidätettyjen että kuulustelujen jälkeen vapautettujen osalta.

Poliisin mukaan eilisten tapahtumien yhteydessä loukkaantui lievästi viisi henkilöä. Kaikille kiinniotetuille suoritettiin poliisin tiloissa lääkärintarkastus. Poliisit eivät saaneet mainittavia vammoja.

Poliisi on puolustanut tänään kiinniottoja.

- Suunnitelmat ovat osoittautuneet oikein mitoitetuiksi, apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku kertoi poliisin tiedotustilaisuudessa tänään Messukeskuksessa.

Vasemmistonuoret vaatii tutkimusta, Rajamäki tyytyväinen

Vasemmistonuoret vaatii, että poliisin toiminnasta tehdään tutkimus. Järjestön mukaan mellakkapoliisin toiminta aiheutti loukkaantumisia sivullisille.

Vasemmistonuorten mukaan poliisi ei päästänyt poliisin saarrostukseen joutuneita sivullisia pois paikalta asiallisista pyynnöistä huolimatta. Järjestön mukaan saarrostusrenkaaseen jäi noin sadan anarkistin ohella myös yli sata sivullista.

- Poliisin toiminta aiheutti suurta vaaraa sekä loukkaantumisia sivullisille. Mellakkavarusteiset poliisit olivat turvassa heitetyiltä pulloilta, mutta pois pyrkineet sivulliset, jotka jäivät puristuksiin poliisin ja pullonheittelijöiden väliin, olivat suojattomia, Vasemmistonuoret kertoo tiedotteessaan.

Poliisi on tyrmännyt väitteet. Apulaispoliisipäällikkö Liukun mukaan Kiasman edustalla annettiin hajaantumiskäsky, jonka jälkeen paikalta pääsi poistumaan avattuja poistumisväyliä pitkin.

Myös vihreiden nuortenjärjestö on arvostellut voimakkaasti poliisin toimintaa. Järjestö pitää poliisin operaatiota suhteettomana.

Liukun mukaan poliisin suhtautuminen mielenosoituksiin ei ole muuttunut. Hänen mukaansa poliisi varautui mellakkavarustein, sillä Smash Asem -mielenosoituksen ennakkoinformaatio antoi syytä olettaa, että mielenosoitus aiheuttaa epäjärjestystä.

Sisäministeri Kari Rajamäki on tyytyväinen poliisin toimintaan.Rajamäen mukaan poliisijohto ja kentällä turvallisuudesta vastaavat poliisimiehet suorittavat tehtävänsä eli kansalaisten ja kokousvieraiden turvallisuuden varmistamisen ammattitaitoisesti.

Kiinniottojen määrä ihmetytti

Monet paikalla olleet ovat ihmetelleet poliisin kiinniottojen suurta määrää.

STT:n paikalla olleen toimittajan arvion mukaan Kiasman nurkille oli alkuillasta kokoontunut korkeintaan sata anarkisteihin mahdollisesti kuuluvaa ihmistä. Loput olivat sivullisia, kuten toimittajia, kuvaajia sekä uteliaita kaupunkilaisia.

Poliisiauton vilkkuvalo

Poliiseja oli paikalla useita satoja. He saartoivat mielenosoituksen heti sen alun jälkeen. Poliisi perusteli toimia sillä, ettei ollut saanut neuvotteluyhteyttä anarkisteihin, jotka ilmoittivat etukäteen haluavansa järjestää sekasortoa Helsingin kaduille.

Saarron jälkeen Kiasman nurkilla Helsingin keskustassa sattui joitakin yhteenottoja, mutta suurista väkivaltaisuuksista ei ollut kyse. Paikalta heiteltiin esimerkiksi joitakin pulloja.

Poliisioperaation laajuudesta huolimatta poliisin toiminta mielenosoituspaikalla oli silminnäkijöiden mukaan kohtuullisen hillittyä.

Kuvat rekisteriin

Mielenosoituksen yhteydessä poliisi keräsi myös runsaasti ihmisten henkilötietoja ja valokuvasi paikalla olleita. Tänään poliisi ei antanut selvää vastausta siihen, miten tietoja käytetään ja saavatko ihmiset tarkistaa jälkeenpäin omat tietonsa.

Joka tapauksessa tiedot tallennetaan poliisin rekisteriin.

- Tällaisissa tilanteissa joudutaan tietysti keräämään tietoja myös sivullisilta, poliisipäällikkö Jukka Riikonen sanoi. Hänen mukaansa tiedot auttavat jälkeenpäin rikosten selvittämisessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme