Mainos
Mainos

Paristojen keräily maahantuojien ja myyjien vastuulle

Nykyisen jätehuoltolain mukaan keräys on paristojen käyttäjän ja kunnan vastuulla.

Käytettyjen akkujen ja paristojen keräämistä aiotaan tehostaa siirtämällä keräysvastuu akkujen ja paristojen tuottajille ja myyjille. Tuottajien on vastedes järjestettävä maksuton vastaanotto. Samaten myyjille tulee velvollisuus ottaa myymälöissä vastaan myymiään paristoja ja akkuja.

Hallitus antaa huomenna esityksen jätelain muuttamisesta. Lainmuutoksella ja tulevalla valtioneuvoston asetuksella pannaan voimaan akkuja ja paristoja käsittelevä EU:n direktiivi. Laki on suhteellisen väljä. Tarkemmat ohjeet sisältyvät asetukseen.

Suomessa ei valmisteta paristoja sen paremmin kuin akkujakaan, vaan ne ovat kaikki tuontitavaraa. Tuottajalla tässä yhteydessä tarkoitetaankin maahantuojaa.

Keräystä yksinkertaistetaan käyttäjän kannalta siten, että erilliskeräys koskee kaikkia akkuja ja paristoja eikä vain runsaasti tiettyjä raskasmetalleja sisältäviä virtalähteitä. Muiden maiden kokemusten perusteella kaikkien akkujen ja paristojen keräys parantaa samalla runsaasti elohopeaa, kadmiumia ja lyijyä sisältävien akkujen ja paristojen keräystä.

Nykyisen jätehuoltolain mukaan keräys on paristojen käyttäjän ja kunnan vastuulla. Keräys kuitenkin ontuu pahasti. Muutama vuosi sitten tehdyn selvityksen mukaan arviolta 15 prosenttia käytetyistä akuista ja paristoista palautui keräyksellä vastaanottopaikkoihin. Suurin osa menee sekajätteiden mukana kaatopaikoille.

Keräilyvastuun siirtäminen tuottajille ja myyjille ei suinkaan tarkoita, että käyttäjän vastuu poistuisi. Tulevaan valtioneuvoston asetukseen tulee määräyksiä käyttäjien valistamisesta. Myyjien on tuotava esiin, että kerääminen kannattaa. Pontimena paristoihin on tulossa kuva, jossa kielletään paristojen kaataminen jätesäiliöön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme