Mainos
Mainos

Paristojen kierrätyslaki yskii - yritykset väistelevät vastuuta

Uusi laki paristojen kierrätyksestä ontuu pahoin. Viime syksynä voimaan tulleen lain mukaan kannettavat akut ja paristot saa nyt palauttaa mihin tahansa niitä myyvään liikkeeseen.

Sadat yritykset laistavat kuitenkin tietoisesti tai tietämättään velvollisuuttaan osallistua paristojen kierrätyksen kustannuksiin. Jokaisen paristoja tai niitä sisältäviä tuotteita maahantuovan yrityksen pitäisi nimittäin kuulua ministeriön hyväksymään tuottajayhteisöön.

- Tällä hetkellä 208 yritystä on tehnyt tuottajavastuun siirtosopimuksen eli 208 yritystä huolehtii lainsäädännön vaatimalla tavalla tästä toiminnasta. Yrityksiä on yhteensä noin tuhat - 800 on vielä ulkopuolella tästä järjestelmästä, sanoo Sakari Sainio tuottajayhteisö Recseristä.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) myöntää, että osa yrityksistä väistää vastuun tietoisesti. Osa taas ei ministerin mukaan tule ajatelleeksi, että vaikkapa leluja tai kelloja maahantuova yritys on samalla viivalla sormipariston maahantuojan kanssa.

Lehtomäen arvion mukaan lakiin ei kuitenkaan tarvita tiukempia rangaistuksia, sillä laki on hänen mielestään vasta nuori.

- Ensin on käytettävä muita hallinnollisia menettelyitä, kuten ohjeistusta ja säädöksissä olevia sanktioita. Sellaista ei ole harkinnassa, että olisimme tiukentamassa lain sanktiomääräyksiä, Lehtomäki painottaa.

Pienakuista syntyy Suomessa noin tuhat tonnia jätettä vuosittain.

Katso Aaro Kajasteen juttu (Kymmenen uutiset 10.04.2009)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme