Mainos
Mainos

Paritusoikeudenkäynti etenee Helsingissä

Organisoituneena pidetty liiga huijasi kehitysvammaisen naisen valheellisilla rakkauslupauksilla Suomeen paritettavaksi.

Ihmiskaupasta syytetty liiga houkutteli kehitysvammaisen 21-vuotiaan naisen rakkauden avulla Suomeen.

Liigan asioiden hoitajana toiminut virolaisnainen kertoi Helsingin käräjäoikeudessa videoyhteyden avulla, että vankilassa istuva johtohahmo lupasi "Tipuksi" kutsutulle naiselle naimisiinmenoa.

- Hän puijasi, että rakastaa Tipua, ja sillä hänet saatiin houkuteltua Suomeen.

Asioita hoitaneen naisen mukaan Tipulle kyllä kerrottiin myöhemmin, että rakkaudesta tai rikkaasta liikemiehestä on turha haaveilla. Tipu ja johtohahmo tapasivat television ilmoituspalstalla.

Käräjäoikeudessa syytetään seitsemää miestä ja yhtä naista törkeästä ihmiskaupasta. Heidän epäillään kuljettaneen 15 naista Suomeen paritettaviksi. Mukana oli myös nuori kehitysvammainen nainen. Suurin osa naisista tuli Suomeen täysin vapaaehtoisesti, ja he tiesivät, mitä maassa aiotaan puuhastella.

Syyttäjä Sirpa Väätäinen kuitenkin pitää liigan toimintaa organisoituna. Naiset sullottiin asuntoihin ja heidän piti tehdä töitä lähes koko ajan. Liiga valvoi naisia ja keräsi heiltä rahat.

Johtohahmo nuori ja vihainen mies

Oikeudessa kuultiin videon avulla myös liigan johtohahmona pidettyä 22-vuotiasta miestä. Erittäin vihamielisesti esiintynyt nuori mies sanoi, että kehitysvammainen nainen tiesi tarkasti, mitä oli Suomeen tulossa tekemään.

- Lupasin hänelle 40 euroa asiakkaalta, mies sanoi jyystäen hermostuneesti purkkaa.

Nuorukainen myönsi, että hänellä oli naisia Suomessa töissä, ja että hän sai naisilta rahaa. Kehitysvammaista prostituoitua hän piti aivan tavallisena tyttönä. Poliisitutkimusten mukaan naiselle luvattiin lastenhoitajan töitä, mutta hänet kuljetettiin Liisankadun asuntoon prostituoidun töihin.

Kolmessa viikossa liiga teki naisella 9000 euron ansiot. Itselleen nainen ei saanut mitään. Jutussa syytettynä olevan naisen epäillään valvoneen kehitysvammaista. Hän itse sanoo opettaneensa tälle vain prostituoitujen sääntöjä.

Vankilassa istuvan miehen epäillään johtaneen toimintaa. Hänellä oli palveluksessaan kaksi virolaisnaista, jotka järjestelivät naisia Suomeen. Lisäksi apurit toimittivat vankilaan prostituoitujen ansaitsemaa rahaa.

Mies soitteli vankilasta prostituoiduille ja naisten kertomusten mukaan uhkasi heitä esimerkiksi rintojen irti leikkaamisella, jos rahaa ei taota riittävästi.

Prostituoidut eivät halua korvausta

Oikeudessa kuullut prostituoidut eivät halua vaatia minkäänlaisia kärsimyskorvauksia. He myös kertovat erittäin vaihtelevasti kohtelustaan.

- Emme saaneet mennä ollenkaan ulos. Asunnossa piti odottaa asiakkaiden soittoa, yksi naisista sanoi.

Toinen naisista puolestaan kertoi, että hän sai mennä miten halusi eikä häntä uhattu koskaan väkivallalla.

Syyttäjän mielestä liiga käytti poikkeuksellisen kovia otteita. Naisia ja heidän perheitään uhkailtiin ja kovisteltiin. Jos naiset poistuivat asunnoista ilman lupaa, heille voitiin määrätä satojen eurojen suuruinen sakko.

Jutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Kokonaisuudessaan asiaa puidaan pitkälle heinäkuuhun.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme