Mainos
Mainos

Partisaanijutun esitutkinta keskeytettiin

Venäjältä ei saada esitutkinta-apua jatkosodan aikaan Suomessa neuvostopartisaanien tekemien rikosten tutkintaan.

Keskusrikospoliisi (krp) on keskeyttänyt esitutkinnan, jossa yritettiin saada selkoa neuvostopartisaanien Suomessa jatkosodan aikaan tekemiksi epäillyistä henki- ja väkivaltarikoksista.

Krp:n mukaan Venäjältä ei ole mahdollista saada esitutkinta-apua, jota tutkinnan jatkamiseksi tarvittaisiin. Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät he anna oikeusapua, koska epäillyt rikokset ovat maassa tapahtuma-aikana voimassa olleen lainsäädännön mukaan vanhentuneet.

Keskusrikospoliisin Rovaniemen yksikkö on tutkinut neuvostopartisaanien tekemiksi epäiltyjä rikoksia keväästä 2000 lähtien. Loppuvuodesta 2001 lähetettiin Venäjälle oikeusapupyyntö, johon tuli kieltävä vastaus tämän vuoden puolella.

Kolmisenkymmentä hyökkäystä

Esitutkinnassa todettiin, että Suomen alueelle tehtiin vuosina 1941-1944 noin kolmekymmentä partisaanien hyökkäystä. Niissä sai surmansa 154, haavoittui 53 ja katosi 19 siviiliä. Myös 13 suomalaista sotilasta kuoli näissä iskuissa. Partisaaniosastot tekivät hyökkäyksiä myös sotilaskohteisiin. Näitä hyökkäyksiä ei ole tutkittu rikoksina, koska ne katsotaan sotilastoimiksi. Krp on kuulustellut esitutkinnassa useita kymmeniä ihmisiä. Asianomistajina on kuultu partisaanien iskuissa haavoittuneita ja surmansa saaneiden omaisia ja todistajina muita tapahtumista tietäviä. Esitutkinta-aineistoa on kertynyt myös monista muista lähteistä. Poliisi on saanut merkittävää apua muun muassa kansalaisjärjestöiltä.

Henkirikokset eivät vanhene

Vaikka tutkinta nyt loppuu, tapaus voidaan ottaa uudelleen esille, jos tilanne muuttuu ja esimerkiksi Venäjältä olisikin saatavilla tutkinta-apua. Suomen lain mukaan henkirikokset eivät vanhene koskaan. Rikoskomisario Tapani Kursukangas toivoo, että tutkinta voitaisiin vielä joskus saada päätökseen.

-Totta kai toivotaan, että tilanne joskus muuttuisi ja saataisiin juttu etenemään. Kotimaassa on kuitenkin nyt tehty kaikki mitä tehtävissä on, ja nyt olisi tarvittu apua Venäjältä. Tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään toivoa avun saamisesta, sanoo Kursukangas.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme