Mainos
Mainos

Parveketupakointikieltoa uhmaavaa asukasta uhkaa jopa häätö – ensimmäisiä kieltoja pohditaan keväällä

Elokuussa voimaan tullut uudistettu tupakkalaki antoi taloyhtiöille mahdollisuuden kieltää parvekkeella tupakointi. Tietyissä tapauksissa kunnalta voidaan hakea kieltoa myös huoneistossa tupakoinnille.

Toistaiseksi parveketupakointia ei ole ehditty kieltää vielä yhdessäkään taloyhtiössä, sillä kiellon mahdollistava säännös tuli voimaan vasta tammikuussa. Asiaa käsitelläänkin todennäköisesti useammassa yhtiökokouksessa kevään mittaan.

Tupakointikiellon hakeminen edellyttää asukkaiden kuulemista, yhtiökokouksen päätöstä ja kiellon hakemista viranomaiselta. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut asianajaja Marina Furuhjelm muistuttaa, että tupakointikiellon rikkomiseen voidaan tarvittaessa puuttua kovalla kävellä.

– Kiellon vastaisesta tupakoinnista voidaan tehdä ilmiantoja viranomaiselle, joka voi asettaa tupakoivalle henkilölle uhkasakon. Taloyhtiölläkin on kuitenkin pakkokeinoja. On mahdollisuus esimerkiksi ottaa huoneisto hallintaan, eli häätää häiriköivä asukas sieltä pois.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä puolestaan täsmentää, että häätö on kuitenkin viimeinen keino tupakoinnin suitsimisessa. Hänen mukaansa taloyhtiöissä tulisi keskustella tupakoinnista yhteisesti jo ennen kieltojen hakemista.

– Ensin tulisi keskustella ja tehdä esimerkiksi jonkinlainen asumistyytyväisyyttä mittaava kysely, josta käy ilmi, häiritseekö tupakointi oikeasti. Sen jälkeen voi ryhtyä pohtimaan näitä kuulemisia, selvittelyjä ja sitä, haetaanko kieltoa, Heikkilä kommentoi Huomenta Suomessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme