Mainos
Mainos

Pasa & Atpo: Eniten vituttaa parisuhde

Arvio: Pertti Nyberg

(Gummerus 2012)

Perseestähän kaikki on, kun oikein tarkkaan ajattelee, ja parisuhde erityisesti. Eniten vituttaa parisuhde -kirjassa aloitetaan ihan alusta eli treffeiltä. Kirja valistaa, että koska parisuhde on täyttä paskaa, täytyy myös sellaisen hankkimisen olla vittumaista puuhaa.

Treffeillä vittumaista on muun muassa tasapainottelu itsensä kehumisen ja sen välttelemisen välillä, se että kumpikin feikkaa tietäen, että toinenkin feikkaa, ja vittumaisia ovat myös kaikki treffeillä koetut kiusalliset hiljaiset hetket ja niiden katkaisemiseksi sanotut urpoudet.

Tällä tyylillä sitten edetään. Ryhdytään epätoivoiseen suhteeseen, riidellään seksistä, mennään naimisiin ällistyttävän typerien polttareiden jälkeen, pidetään hassunhauskat tai joka tapauksessa kusipäiset häät, hankitaan lapsia, johon suhde sitten käytännössä päättyykin.

Kirjan pääsanoma sanotaan ääneen Kielletty hedelmä -luvussa:

"Mikseivät ihmiset voisi panna toisiaan mielensä mukaan, samaan tapaan kuin he voivat vaikka keskustella tai pelata sulkapalloa?" Ei ihme, että kirjan tekijöitä vituttaa juuri parisuhde, sillä siinähän seksiä saa harrastaa vain puolison kanssa tai yksinään, kuten kirja valistaa.

Tämä uudenlainen parisuhdekirja on välillä Pahkasikamaista vitsi-ilottelua, mutta kun kirjan tekstistä raaputtaa vittu ja paska -sanat pois, jäljelle jää universaalia pohdiskelua parisuhteen ongelmista. Miksi joku ei anna, miksi parisuhde tappaa seksin, miksi jotkut suunnittelevat häitä vuosia, miksi lapsen saaminen tappaa seksin, miksi suhdetta pitää koko ajan vatvoa, miksi hormonien syöttäminen naisille tappaa seksin? Voi, loputtomiin kysymyksiä, mutta vain vähän vastauksia, paitsi että kaikki on vittumaista.

Lopulta ryhdytään sitten käymään vieraissa ja päädytään uuteen liittoon tai ei päädytä yhtään mihinkään. Ja kaikki tämäkin on vittumaista. Kirja käsittelee kohta kohdalta pettämisen logiikkaa ja kaiken vittumaisuutta ihan siihen viimeiseen niittiin eli muistorikkaiden romujen jakamiseen, kun eron hetki tulee.

Eniten vituttaa parisuhde -kirja on sopiva lahjakirja nuorelle parille (erityisesti miehelle) sekä eroamassa olevalle (erityisesti miehelle).

Kirja ikään kuin suhteuttaa asioita ja kertoo, että muutkin ovat kokeneet samoja vittumaisuuksia. Mitään suuria vastauksia parisuhdeongelmiin ei kirjasta kylläkään saa, mutta ehkä sanomana on, että elä täysillä silloin kun jotain rakastat, ja lopeta koko touhu vielä hyvän sään aikana.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme