Mainos
Mainos

Passiivinenkin televisionkatselu lisää lasten unihäiriöitä

Tutkijat suosittelevat lasten päivittäisen televisionkatselun rajoittamista yhteen tuntiin. Televisiota ei pitäisi myöskään jättää auki silloin, kun sitä ei katsella.

Television iltaohjelmien katsominen lisää huomattavasti 5-6-vuotiaiden lasten unihäiriöitä, osoittaa vastikään julkaistu suomalaistutkimus. Iltaohjelmiin kuuluvat niin poliisisarjat, aikuisten elokuvat, aikuisten sarja-ohjelmat kuin ajankohtaisohjelmatkin.

Unihäiriöiden määrää lisää selvästi myös passiivinen televisionkatselu. Unihäiriöitä lisäsi erityisesti ohjelmien katselu yksin ja juuri ennen nukkumaanmenoa. Lastenohjelmien katsominen ei sen sijaan yöunta näytä vievän.

Tutkijat suosittelevat lasten päivittäisen televisionkatselun rajoittamista yhteen tuntiin. Aikuisten tulisi myös valvoa, mitä ohjelmia lapset katsovat.

- Televisiota ei pitäisi myöskään jättää auki silloin, kun sitä ei katsella, sanoo tutkija Juulia Paavonen Helsingin yliopistosta.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin 5-6-vuotiaiden lasten televisionkatselutottumuksia ja niiden yhteyttä lasten unihäiriöihin. Kaikkiaan mukana oli 321 lasta. Tutkimustulokset on julkaistu Journal of Sleep Research -tiedelehdessä.

Televisio oli auki tutkituissa perheissä keskimäärin 4,2 tuntia päivässä, ja lapset katselivat sitä keskimäärin 1,4 tuntia päivässä. Sen lisäksi he olivat tahattomasti altistuneita television ohjelmavirralle keskimäärin 1,4 tuntia päivässä. Noin 40 prosenttia lapsista katsoi videoita usein tai päivittäin.

Unihäiriöillä yhteys huonoon koulumenestykseen

Aktiivinen televisionkatselu oli yhteydessä lyhyempään yöuneen ja nukahtamisvaikeuksiin. Myös tahaton ruudun informaatiovirralle altistuminen lisäsi lasten unihäiriöitä, joita olivat nukahtamisvaikeudet, yölliset kauhukohtaukset ja tavallista lyhyemmät yöunet.

Mitä useampia erityyppisiä aikuisten ohjelmia lapset seurasivat, sitä enemmän heillä oli unihäiriöitä. Jos lapset olivat television vaikutuspiirissä yli 2,1 tuntia päivässä tai jos he saivat katsoa paljon aikuisten ohjelmia, unihäiriöiden riski kolminkertaistui.

Erityisen suuri unihäiriöiden vaara oli lapsilla, jotka saivat katsoa aikuisten ohjelmia ja altistuivat myös tahattomasti television ohjelmavirralle. Lasten ohjelmien katsomisen määrä ei ollut yhteydessä unihäiriöihin. Mitä useampia erityyppisiä aikuisten ohjelmia lapset seurasivat, sitä enemmän lasten uni niistä kärsi.

Television katselu yksin ja nukkumaan menoaikaan olivat yleisempiä, jos lapsella oli televisio omassa huoneessa.

Riittämätön yöuni voi näkyä esimerkiksi päiväväsymyksenä, levottomuutena, keskittymisvaikeuksina, alakuloisuutena, päänsärkynä tai muina kipuina. Univaje on yhteydessä myös huonompaan koulumenestykseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme