Mainos
Mainos

Pätkätöille perusteluja sakon uhalla

Laissa ei ole tarkemmin määritelty, mitä perusteltu syy määräaikaisten töiden yhteydessä tarkoittaa.

Perusteettomien pätkätöiden teettämistä yritetään vähentää lainmuutoksella. Vastaisuudessa työnantaja voi joutua maksamaan sakkoa, ellei tämä ole perustellut kirjallisesti työntekijälle, miksi työsopimus on tehty vain määräaikaiseksi.

Hallituksen esitys asiasta annetaan eduskunnalle huomenna.

Työsopimuslaki velvoittaa nykyisinkin työantajan antamaan selvityksen työnteon tärkeimmistä ehdoista ja samalla myös määräaikaisen työsopimuksen perusteesta. Lain rikkomisesta ei kuitenkaan ole seurannut minkäänlaista rangaistusta.

Lain mukaan työntekijän kanssa tehty työsopimus on voimassa toistaiseksi - eli arkikielessä vakituinen - ellei sitä "perustellusta syystä" ole tehty määräaikaiseksi. Laissa ei ole tarkemmin määritelty, mitä perusteltu syy tarkoittaa. Sellaisena on kuitenkin pidetty esimerkiksi sijaisuutta, selvästi sesonkiluontoista työtä tai työhön muuten liittyvää tilapäisyyttä.

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on, että työantajat määräaikaisia työsopimuksia tehdessään miettisivät tarkemmin, onko sellaisen sopimuksen tekemiselle pitäviä perusteita.

Lainmuutosta ovat olleet valmistelemassa työnantaja- ja työntekijäpuolen tärkeimmät etujärjestöt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot