Mainos
Mainos

Pauli Jokinen ja Marja Väänänen: Kulttuurikävelyllä Helsingissä

Arvio: Pertti Nyberg

(Minerva 2011)

Kuten Kalevalan lukeneena tiedämme, maailma syntyi sotkan munasta. Tuo sotkan muna löytyy nykyisin designhotelli Klaus K:n vastaanotosta, tarkemmin sanottuna hotellin vastaanottotiski on modernisoitu versio sotkan munasta. Tiskin yläpuolella on tyylikäs valaisinkehikko, joka on kuin linnun pesä.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä -kirja kertoo hyvin monipuolisesti Helsingissä avoimesti esillä olevasta taiteesta ja muotoilusta. Mukaan mahtuu monia hotelleja ja ravintoloita upeine sisustuksineen mutta myös niinkin tuttuja muotoilun helmiä kuin metrojuna tai raitiovaunu.

Tällainen kirja antaa uudenlaisen kuvan Helsingistä, sillä kiireinen kaupunkilainen harvoin huomaa eteensä tulevia yksityiskohtia. Ja jos huomaakin, ei välttämättä ala ajatella niiden syntyhistoriaa.

Älkää naurako, mutta minäkin ryhdyin vasta tämän kirjan luettuani katsomaan Salmisaaresta Meilahteen meren yli kulkevia voimalinjapylväitä aivan uudella tavalla - kyseessä on nimittäin Antin askeleet -nimiset siniset, teollista muotoilua edustavat tyylikkäät pylväät. Yleisökilpailuun tuli mittavat 1 500 ehdotusta, josta professori Antti Nurmesniemen ehdotus voitti.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä -kirjan teemat on hyvin ryhmitelty karttoineen ja erinomaisine kuvineen. Kirjan avulla voi tutustua museoiden, kirjastojen ja useiden liikkeiden sisätilojen taideantiin ja vastaavasti opastetaan arvorakennusten reliefien saloihin. Itsekin olen ihan lapsesta saakka ihaillut Runeberginkadulla sijaitsevan kauppakorkeakoulun seinän kohokuvia - ja kirjaa lukemalla tähänkin "käyttötaiteeseen" saa oivan selostuksen. Useat reliefien hahmot edustavat kauppaan ja teollisuuden historiaan liittyviä hahmoja, mukana on myös cowboy.

Niin sanottua arjen muotoilua edustavat lippakioskit, vihreät puistonpenkit ja muun muassa Kampin kauppakeskuksessa sijaitseva mainio liskon kitaa muistuttava metron sisäänkäynti, Gekko. Gekkohan on viime aikoina tullut kuuluisaksi siitä, että nuoriso maleksii sen luona tai jopa nojailee siihen. Vaikka nuoriso selvästi haluaa päästä taiteen makuun, kauppakeskus pitää toimintaa paheksuttavana maleksimisena.

Arjen muotoilua on myös Keskuskadun kävelykatuosuudella, jonka kivetys koostuu niin sanotuista Penrosen laatoista. Laatat edustavat kahta kuviota, nuolta ja leijaa, ja näitä kahta kuviota eri tavoin yhdistelemällä saadaan katulaatoitus, joka ei koskaan toistu täsmälleen samanlaisena.

Kirjan viimeisenä kuvana on Kimmo Kaivannon teos Hopeiset sillat, pohjakerroksen vesialtaasta lähes lasikattoon ulottuva valtava taideteos. Forum kertoi vähän aikaa sitten poistavansa teoksen kauppakeskuksen remontin takia.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme