Mainos
Mainos

Pedofiili on usein lähituttu

Peräti puolet tuomituista lapsen seksuaalisista hyväksikäyttäjistä ovat uhrin sukulaisia, ystäviä tai tuttavia.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan viidennes tuomituista rikoksista tehdään lapsen perhepiirissä. Tuolloin tekijänä on joko vanhempi, vanhemman uusi puoliso tai seurustelukumppani. Joka seitsemäs rikoksentekijä on lapselle täysin tuntematon.

Rikokset keskittyvät usein viikonloppuihin ja koulujen lomakuukausille. Vajaa puolet rikoksista tehdään yksittäisellä tekokerralla, tai niissä on kyse on enintään yhden päivän tapahtumista. Valtaosa teoista siis jatkuu pidempään ja hieman alle viidennes jopa vuoden tai kauemmin.

Uhri usein varhaissteini tai murrosikäinen

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöön syyllistyvät tutkimuksen mukaan tavallisesti miehet, ja rikoksen uhreiksi joutuvat tytöt. Poikiin kohdistuneet teot ovat harvinaisempia - näissäkin tapauksissa tekijänä on useimmiten mies.

Uhrit ovat tyypillisesti 12-15-vuotiaita. Tätä nuorempia on uhreista kolmannes.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitut ovat tyypillisesti 17-30-vuotiaita, ja keskimääräisen tekoikä on 34.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksessä on mukana aineistoa kaikista oikeusasteista: käräjäoikeuksista, hovioikeuksista ja korkeimmasta oikeudesta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme