Mainos
Mainos

Pekka Haavisto uudenvuoden puheessaan: Uhkana lasten luokkayhteiskunta

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on ottanut varaslähdön tavoittelemaansa presidentin pestiin pitämällä oman uudenvuoden puheensa – tosin Youtubessa, ei presidentin linnassa.

Puhetta pitäessään Haavisto kävelee Elias Lönnrotin syntymätorpassa ja muistelee, kuinka tämä vaatimattomasta syntyperästään huolimatta kohosi koulutuksen ansiosta suomen kirjakielen isäksi.

– Tämä muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on tasa-arvo koulutuksessa ja sivistyksessä. Vaikka talouskasvu on Suomessa pitkään ollut nousujohteista, ovat tuloerot ja eriarvoisuus lisääntyneet huomattavasti. Vaikka olemme mallimaa monessa asiassa, emme ole sitä hyvinvoinnin tasaisessa jakautumisessa, Haavisto sanoo.

Haavisto kantaa huolta esimerkiksi terveyserojen jakautumisesta eri tuloryhmien kesken ja siitä, että huono-osaisuus näyttää nyky-Suomessa periytyvän.

– Kauhukuvana on, että luisumme kohti lasten luokkayhteiskuntaa, Haavisto sanoo.

Puheensa lopussa Haavisto palaa Lönnrotin Kalevala-teemaan ja muistuttaa, että taantuman kynnyksellä kaivataan uutta sampoa ja sen takojia. Jokainen aika määrittelee Haaviston mukaan itse oman samponsa – ja nyt uuden luomiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme