Mainos
Mainos

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Gummerus)

Kokeneen toimittajan matkassa on turvallista matkustaa Lontoon ytimeen ja kahden siellä asuvan suomalaisen naisen elämään. Pekka Hiltunen tuntee Lontoon maantieteen, ihmiset, elämänrytmin. Kirjan päähenkilöt Lia ja Mari ovat varmasti siellä jossain.

He tapaavat sattumalta pubissa. Myöhemmin tosin osoittautuu, että mitään sattumaa ei ole, vaan Mari ja hänen yrityksensä järjestelee asioita, milloin isompia, milloin pienempiä. Toinen kirjan lähtökohta on raaka murha, jossa murskatun ruumin Lia näkee sattumalta. Lia haluaa selvittää murhan. Mari haluaa Lian yhtiöönsä töihin.

Lontoon vilinässä kumpikin näistä suomalaisnaisista on paossa itseään ja kotimaataan. Suomi on jo pysyy riittävän kaukana. Sinne on voinut jättää sen osan elämää, jota ei enää halua kohdata ja jota koskeviin kysymyksiin ei halua vastata. Päähenkilöt ovat kotiutuneet niin täydellisesti, että he puhuvat keskenäänkin englantia. Osa orastavaa ystävyyttä on kuitenkin mahdollisuus kuvata joitain hyvin erityisiä asioita suomen kielellä, niin kuin juomingit tai piski.

Lian melko arkinen työ päivälehden graafikkona muuttuu täysin, kun hän vähitellen tutustuu Marin firmaan. Ensiaskel koskettaa Lia niin läheltä – hän näkee ja kuulee oman lehtensä päätoimittajan tekaistun työhaastattelun, jossa päätoimittaja hyvin raadollisesti paljastaa, miten arvottaa alaisensa – että ensimmäinen reaktio on juosta karkuun. Mari avaa kuitenkin taitavasti omaa erityisavuaan: hän näkee ihmisten läpi niin, että Liakin jää koukkuun.

Niin psykologinen thrilleri kuin onkin, kirja kertoo ystävyydestä ja ihmisen kaipuusta ystävystyä, erityisesti ulkomailla. Mitä kaikkea olemme valmiita tekemään ystävän saamisen eteen ja kuinka suuria uhrauksia voidaksemme pitää sen? Näitä kysymyksiä Pekka Hiltunen pani ainakin minut miettimään.

Kirjoittajan toimittajan ammatti näkyy myös kykynä oivaltaa, millainen voima medialla on. Mari ja hänen yhtiönsä haluaa murskata nopeassa nousussa olevan Britannian populistisen puolueen ja ennen kaikkea sen puheenjohtajan. Median, toimituksien ja toimittajien työtapojen tunteminen sisältä päin tuo kirjaan uskottavuutta, jota ainakin toinen toimittaja osaa arvostaa.

Pekka Hiltunen lupaa, että jatkoa seuraa. Vilpittömästi sinun on vasta alkua. Nämä vahvat, itsenäiset ja itsepäiset suomalaisnaiset jatkavat seikkailujaan Lontoossa!

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme