Mainos
Mainos

Pekka Jaatinen: Vain tänne asti yltää maailma

Arvio: Paavo Kesälä

(Johnny Kniga 2010)

Sotaromaani, joka kertoo pohjoisen Norjan tapahtumista toisen maailmansodan aikaan. Saksa on miehittänyt maan ja vastarintaliike yrittää Neuvostoliiton avustuksella sotia ylivoimaista armeijaa vastaan.

Pienessä kalastajakylässä Kiiperissä , toimii saksalaisten rannikkotykistöpatteristo. Kylän suomalaiset kalastajat Antti Paso ja Solomon Luoto ovat ryhtyneet vastarintamiehiksi ja tekevät suunnitelman linnakkeen tuhoamiseksi.

Pienessä kylässä on vaikea pitää asiat salassa. Saksalaisten kanssa täytyy yrittää elää tavallista arkea ja rakkauskin puuttuu peliin tuntematta rajoja.

Kirjailija on yrittänyt saada eri henkilöiden tunteet samasta tapahtumasta esiin kertomalla se tarinassa paikoin jopa kolmeen kertaan eri henkilön kautta. Se tuntuu välillä turhaltakin toistamiselta.

Murteen käyttäminen pitkissäkin dialogeissa teki lukemisesta myös ajoittain työlästä, joskin ymmärrän kirjailijan ratkaisun, koska murre antoi myös oman paikallisvärinsä kerrontaan.

Pekka Jaatinen on kymmenennessä romaanissaan tehnyt taas valtavan taustatyön ja kirjan lopussa onkin historiaosuus, jossa kerrotaan partisaanien toiminnasta, sekä saksalaisten sotatoimista ja vetäytymisestä Norjasta syksyllä 1944.

Lopussa on myös käsitteistö- ja murresanasto, jos jonkin sanan merkitys jäi vaivaamaan.

Kirjoittaja on kuvaaja MTV3:n uutisissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme