Mainos
Mainos

Pekka Sauri: Kevätmasennuksessa on legendan piirteitä

Kevään sanotaan olevan monelle mielenterveysongelmaiselle vuoden raskainta aikaa. Kevään tulemisen ja valon lisääntymisen väitetään lisäävän sisäistä ahdistusta monella masennukseen taipuvalla.

Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri arvioi, että keväällä ja masennuksen yleistymisellä on yhteyttä mutta usein sitä myös liioitellaan.

– On siinä hieman legendan piirteitä, Sauri sanoo.

Sauri muistuttaa, että viime vuosina esimerkiksi itsemurhatilastot ovat kehittyneet hyvin positiiviseen suuntaa. Niiden määrä on kahdenkymmenen vuoden aikana vähentynyt yli kolmanneksella. Viime vuosina itsemurhia on tehty alle tuhat vuodessa.

– Tämä on erinomaista kehitystä. Samaan aikaan kuitenkin masennuksen osuus työkyvyttömyyseläkkeistä on voimakkaasti noussut. Onhan se erikoista, että masennus yleistyy ja itsemurhien määrä laskee. Minä uskon, että masennus tunnistetaan nyt aiempaa paremmin. Siitä voidaan nyt puhua rehellisemmin, ja myös miehet voivat puhua masennuksesta. Ja kun se tunnistetaan paremmin, sitä voidaan hoitaa.

Pekka Saurin mielestä masennukseen saa nykyisin helposti lääkitystä mutta sen syyt jäävät usein hoitamatta. Hän pelkää, että masennuksen hyvä hoito jää taloussäästöjen jalkoihin.

– Totta kai nyt eletään taloudellisesti kovia aikoja ja säästöjä tehdään. Mutta kannattaisi, mistä asioista on pitkällä tähtäimellä hyötyä. Mitä enemmän saadaan ihmisiä pois työkyvyttämyyseläkkeeltä tai ehkäistyä niille joutumista, sitä enemmän me paikkaamme talouden kestävyysvajetta pitkälle tulevaisuuteen.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme