Mainos
Mainos

Pekkarinen: Fortumin optiot koettelevat oikeustajua

Eduskunnan välikysymykseen vastanneen Mauri Pekkarisen mukaan Fortumin optioiden korjaaminen jälkikäteen ei ole mahdollista. Vasemmistoliitto vaatii asiasta ylimääräistä yhtiökokousta.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan optiopäätösten Fortumin johdolle tuottama palkkio ei ole oikeissa mittasuhteissa johdon osuuteen yhtiön menestyksestä. Pekkarinen ei kuitenkaan pidä asian korjaamista mahdollisena, koska optioihin puuttumiseen jälkikäteen ei löydy oikeudellisesti kestäviä perusteita.

Pekkarinen vastasi tänään eduskunnassa vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten optioista tekemään välikysymykseen. Hän myönsi, että puolen miljardin euron arvoiset Fortumin optiot ovat koetelleet kansalaisten oikeustajua.

Pekkarinen korosti, ettei nykyinen hallitus ole vastuussa asiaa koskevasta päätöksestä. Vanhasen hallitus on hänen mukaansa päinvastoin saanut aikaan sen, ettei valtionyhtiöissä enää tehdä optiosopimuksia.

Optiojärjestelmät eivät Pekkarisen näkemyksen mukaan ole osoittautuneet kaikkein onnistuneimmiksi kannustinjärjestelmiksi. Ne eivät aina edes motivoi johtoa toimimaan omistajan kannalta pitkällä tähtäyksellä parhaalla mahdollisella tavalla.

Erityisen huonosti optiot sopivat sellaisille aloille, joilla markkinat eivät ole täydellisesti kilpaillut.

Vasemmistoliitto: Yhtiökokous koolle

Ärhäkästi esiintynyt Pekkarinen muistutti, että välikysymyksen takana oleva vasemmistoliitto oli edustettuna Fortumin optio-ohjelmat aikanaan hyväksyneen hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Hän syytti puoluetta nukkumisesta tämän asian ohi.

Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Martti Korhonen sanoi vasemmistoliiton kantavan osansa virheellisestä päätöksestä. Silloin laadittujen kannustinjärjestelmien ei osattu ennakoida sellaista tulosta, joka nyt tiedetään.

Korhosen mukaan nykyhallitus vetäytyy kuitenkin vastuusta nyt, kun virheiden ja väärien arvioiden korjaamiseksi pitäisi tehdä jotakin. Hän vaati ylimääräisen Fortumin yhtiökokouksen koollekutsumista ja yrityksen hallituksen vaihtamista, jos se on tarpeen.

Hallituspuolueiden puheenvuorot noudattivat Pekkarisen viitoittamaa linjaa. Optioiden kohtuuttomuus ja kansalaisten kritiikin oikeutus myönnettiin, mutta välikysyjiä syytettiin populismista.

Äänestykset perjantaina

Oppositioryhmistä eivät välikysymykseen lähteneet mukaan kokoomus ja vihreä liitto, mutta nekin tarjoavat hallitukselle epäluottamusta. Kokoomuksen Martin Saarikangas katsoi Fortumin johdon ansainneen palkkion, mutta ei nyt kyseessä olevan suuruista. Hän piti osakekurssiin sidottuja optioita huonompana vaihtoehtona kuin tulospalkkiojärjestelmää.

Vihreiden Osmo Soininvaara nimesi Fortumin johdon optiot suureksi töppäykseksi. Hänen mielestään ei kuitenkaan ole rehellistä vaatia välikysymyksellä hallitusta tekemään jotain sellaista, johon vihreätkään eivät ole keksineet keinoa. Pekkarinen kehui Soininvaaran asennoitumista.

Kokoomus syyttää hallitusta kuntatalouden vaikeuksista. Vihreät taas ovat yleisesti tyytymättömiä hallituksen toimiin, joiden ryhmä arvioi kasvattavan tuloeroja. Kaikista opposition epäluottamuslause-esityksistä äänestetään perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme