Mainos
Mainos

Pekkarinen: Sähkön varakapasiteetin ratkaisu valmis

Asian valmistelu käynnistettiin heti viime talvena, kun sähkönsiirrossa Ruotsista ja Venäjältä oli ensimmäisen kerran vaikeuksia.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan lakiesitys sähkön varakapasiteetin turvaamisesta on valmis.

Esityksen tavoitteena on varmistaa vajaan 1000 megawatin suuruisen varakapasiteetin, lähinnä fossiilisia polttoaineita käyttävien lauhdevoimaloiden nopea käyttöön otto. Asian valmistelu käynnistettiin heti viime talvena, kun sähkönsiirrossa Ruotsista ja Venäjältä oli ensimmäisen kerran vaikeuksia.

- Tavoitteena on, että uusi varavoimajärjestelmä olisi valmis oletettuun ensimmäiseen pakkaskauteen, vuoden vaihteeseen mennessä. Tämä valmius ylösrakennetaan rinnan lain duskuntakäsittelyn kanssa, Pekkarinen sanoo tiedotteessaan.

Järjestelmän ylläpidosta arvioidaan Pekkarisen mukaan aiheutuvan kustannuksia noin 10-15 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä vastaavat kaikki sähkön tuottajat ja tuojat. Varavoiman turvaamiseen liittyvien toimien arvioidaan nostavan sähkön hintaa parin promillen verran.

Järjestelmän hallinnosta, muun muassa kapasiteetin hankkimisesta, vastaa kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Varavoimaesityksen perään kyseli eilen eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari. Pekkarinen huomauttaa, että talousvaliokunnalle on jo keväällä kerrottu, että alkusyksyllä ehdotus esitellään eduskunnalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme