Mainos
Mainos

Pekkarinen: Sähköyhtiöiden rahat jaettava toisin

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen uhkaa sähköyhtiöitä pakotteilla, jos ne eivät panosta tutkimus- ja tuotekehittelyyn.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen perää sähköyhtiöiltä panostusta uusiutuvan energian käyttöön. Valtaosa suurista sähköyhtiöistä korotti hintoja äskettäin samaan aikaan kun esimerkiksi Fortum jakoi myös 1,2 miljardia euroa osinkoa.

- Rahaa voisi jakaa myös toisin. Sähköyhtiöt panevat ihan liian vähän rahaa tutkimus- ja tuotekehittelyyn. Pitää panna entistä enemmän, ja jos yritykset eivät niin tee, niin asetamme erilaisia pakotteita, Pekkarinen kertoo.

Elinkeinoministeri kertoo, että keinot pakotteisiin ovat vielä auki, mutta vaihtoehtoina ovat suorat investointituet ja vihreät syöttötariffit, joilla pakottaminen tapahtuisi.

Valtio ei voi määrätä

Fortumin osinkopotista valtion kassaan kilahtaa yli 600 miljoonaa euroa. Pekkarinen muistuttaa, ettei hänellä ole suoranaista määräysvaltaa.

- Meillä on vapaa kilpailu sähkömarkkinoilla, ei valtio voi määrätä, että yhden täytyy toimia toisin kuin muut.

Vaikka sähkön hinta tuntuu Suomessa korkealta, maksavat esimerkiksi tanskalaiset 117 prosenttia enemmän sähköstään kuin suomalaiset.

- Myönnän, että meillä hinta on kallis, mutta meillä markkinat kuitenkin toimii.

Mauri Pekkarinen kannustaa kuluttajia säästämään sähköä, hakeutumaan uusiutuvien energianlähteiden käyttäjiksi ja kilpailuttamaan sähköntuottajansa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot