Mainos
Mainos

Pelastakaa Lapset ry: Lastensuojelutyö surkeaa

Kunnat eivät rahoita tarpeeksi lastensuojelutyötä.

Väitteen allekirjoittaa monen muun tahon lisäksi myös Pelastakaa Lapset Ry:n lastensuojelupalveluiden johtaja Pirkko Saartio. Huomenta Suomessa vieraillut Saartio sanoo, että tilanne on suorastaan surkea.

- On kirjoitettu, että se on jopa kansallinen häpeä, että Suomessa on 16 000 lasta, jotka elävät kodin ulkopuolella. Kukaan ei osaa vastata, mistä se johtuu.

Saartio sanoo, että tilanteeseen ei ole yhtä ainoaa syytä. Osittain se voi johtua lamasta, alkoholista ja huumeista, mutta asiasta puuttuu kunnollinen tutkimus.

- Se pitäisi tehdä, siitä pitäisi tehdä tilanneanalyysi ja antaa kunnolliset toimintaohjeet, Saartio sanoo.

Kodin ulkopuolella elävistä lapsista 70 prosenttia asuu laitoksissa, loput sijaisperheissä. Saartion mielestä luvut pitäisi saada toisinpäin.

- Sijaisperheitä on tänä vuonna rekrytoitu erilaisin kampanjoin, mutta ei systeemi muutu pelkällä rekrytoinnilla. Vika on rakenteessa. On surkeaa, että pieniäkin lapsia on laitoksissa niin paljon.

Saartio ihmettelee, miten Suomessa asioihin panostetaan niin eri tavoin kuin muualla pohjoismaissa. Rahaa lastensuojelutyöhön ei riitä.

- Nimenomaan ennaltaehkäisevä työ ja avohoito ovat niitä, joista on hirveän helppo luistaa.

Saartio kertoo esimerkiksi kolmen lapsen yksinhuoltajaäidistä, joka joutui vuoden ajan pyytämään maksusitoumusta, kun hän ei enää jaksanut. Äiti oli aivan loppu saadessaan lopulta tukiperheen.

Saartio sanoo, että on hölmöläisen työtä hoitaa lastensuojeluun liittyviä asioita jälkikäteen. Olisi huomattavasti halvempaa panostaa ennaltaehkäisevään työhön.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme