Mainos
Mainos

Pelastuskopteri Aslakille valtion tukea

Lapin pelastuskopterille Aslakille myönnettiin yllättäen yhteiskunnan tukea, vaikka taustalla on yhä epäily rahankeräysrikoksesta.

Lapissa toimiva pelastushelikopteri Aslak pääsee yllättäen ensimmäistä kertaa yhteiskunnan tuen piiriin. Samaan aikaan Aslakin nimissä rahaa hankkivan kehittämis- ja tukiyhdistyksen vastuuhenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta.

Aslakille myönnetään raha-automaattiyhdistyksen rahaa 150 000 euroa, vaikka RAY halusikin evätä tuen. Valtioneuvosto jyräsi päätöksellään RAY:n esityksen.

Etelä-Suomen Medi-Heli, Oulun Sepe ja Idän Ilmari saavat enemmän, mutta Aslakin sadanviidenkymmenen tuhannen euron eli noin yhdeksänsadantuhannen markan markan tuki on päänavaus.

Viime vuonna yli neljä viidesosaa Aslakin rahoista tuli yhdistykseltä, jonka nimi on Suomen Lääkäri- ja Pelastushelikopterien Toiminnan Kehittämis- ja Tukiyhdistys ry. Yhdistys keräsi Aslakin nimeä käyttäen puhelimitse rahaa vuonna 2000 keräysluvan turvin.

Lääninhallitukselle tehdyissä tilityksissä oli kuitenkin puutteita. Niistä jouduttiin tekemään useita lisäselvityksiä, joista viimeiset saatiin vasta äskettäin.
Lisäksi yhdistys on pitkään hankkinut kannatusjäseniä ilman keräyslupaa.

Kehittämis- ja tukiyhdistys tarjosi toissa vuonna palvelujaan myös Medi-Helille. Medi-Helin mukaan tukiyhdistys ei olisi antanut lupaa valvoa rahaliikennettään, joten yhteistyö kariutui. Kehittämis- ja tukiyhdistyksen puheenjohtajan Jari Lepän mukaan viime vuonna varainhankintakulut olivat noin puolet tuotoista.

Myös poliisi on tutkinut tukiyhdistyksen asioita yli vuoden ajan. Vastuuhenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta.

Kyse on siitä, keräsikö yhdistys vuonna 2000 rahaa lainvastaisesti Vaasasta, vaikka keräyslupa oli Etelä-Suomen lääniin. Ja siitä, onko nykyinen kannatusjäsenyyden myyminen lupaa vaativaa rahankeräystä.

Syyttäjä päättää lähiviikkoina, nostetaanko keräysepäselvyyksistä syytteitä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.02.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot