Mainos
Mainos

Pelastusviranomaisten uusi riesa – ajelehtivat kumiveneet aiheuttavat suuretsintöjä

Pelastusviranomaiset ovat käärmeissään piittaamattomuudesta, joka on aiheuttanut aiheettomia etsintöjä vesillä. Pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski Satakunnan pelastuslaitokseltasanoo, että uusi ilmiö on hylätyt kumiveneet.

– Ihmisten tulisi ymmärtää, että tällaista vastuuttomuutta ei pitäisi harrastaa. Pelastuslaitoksen tehtävä on aina varmistaa, onko etsintöihin aihetta. Niitä tapauksia valitettavasti on, että kumivene on hylätty vesille ja omistajaa etsitään, vaikka hän onkin täysin kunnossa jossain muualla.

– Kaikki nämä aiheettomat etsinnät syövät resursseja ja haittaavat niiden ihmisten pelastamista, jotka oikeasti tarvitsevat apua, Leppäkoski harmittelee.

Yksikin tapaus on liikaa

Vaikka ajelehtivat kumiveneet eivät pelastusviranomaisia joka päivä työllistäkään, yhdestäkin tapauksesta on harmia.

– Minulle tulee mieleen tapaus viime vuodelta, jolloin saimme ilmoituksia ajelehtivista kumiveneistä Noormarkunjoella. Etsinnän jälkeen selvisi, että nuorisoporukka oli kiinnittänyt veneet huonosti, jolloin ne lähtivät yksinään seikkailemaan.

Turhat etsinnät voitaisiin Leppäkosken mukaan välttää helposti.

– Ajelehtiva kumivene on aina surullinen näky. Veneen koko jo viittaa siihen, että sillä on saattanut liikkua jopa lapsi. Aiheettomat etsinnät vältettäisiin esimerkiksi sillä, että veneet tyhjennettäisiin käytön jälkeen tai vietäisiin rannalta pidemmälle maalle.

Tyhjä kumivene aiheutti suuretsinnät

Viime perjantaina Tornionjoessa ajelehtinut tyhjä kumivene käynnisti useita tunteja kestäneet suuretsinnät.

Lauantaina selvisi, että tyhjä kumivene kuului 11 nuoren seurueelle. Humalaiset nuoret olivat lähteneet yöllä kumiveneillä joelle. Yksi nuorista oli tullut maalle eri paikassa kuin muu seurue. Hän oli jättänyt tyhjän kumiveneen rannalle.

Poliisi etsi veneen kuljettajaa laajalta alueelta Tornionjoella ja sen rannoilla. Etsintään osallistui myös rajavartion helikopteri ja merivartioston vene. Etsinnät aiheuttanut nuorukainen löytyi lopulta kotoaan.

Komentajakapteeni Kimmo Ahvonen Suomenlahden merivartiostosta muistuttaa, että jokaisen vesillä olijan pitäisi huolehtia siitä, että jos on kadonnut muista ja onnellisesti kunnossa, siitä pitäisi aina ilmoittaa.

– Varsinkin, jos joutuu jonkinlaiseen hätään vesillä ja selviää siitä, tapauksesta pitäisi aina ilmoittaa pelastusviranomaisille. Moni sivullinen on saattanut nähdä hädän, mutta ei pelastautumista, niin tällöin etsitään ihmistä, joka on jo turvassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme