Mainos

Pentikäinen vihjaa: Kustantajalta ei herunnut luottamusta

Helsingin Sanomien päätoimittajan paikalta potkut saanut Mikael Pentikäinen vihjaa julkistamassaan avoimessa kirjeessä, ettei hän saanut luottamusta HS:n kustantajalta.

Pentikäinen kertoo kirjeessä, että yhtiöjohto on perustellut hänelle potkuja luottamuspulalla.

– Vastaavan päätoimittajan tehtävä on luonteeltaan sellainen, että siinä pitää nauttia lukijoiden luottamusta, oman toimituksen luottamusta ja myös lehden kustantajan luottamusta. Olen kokenut luottamusta niin lukijoilta kuin omalta toimitukselta, kirjoittaa Pentikäinen.

Hän kirjoittaa, että on tuntenut olleensa etuoikeutettu saadessaan työskennellä HS:n toimituksen ja HS:n lukijoiden kanssa.

– HS:llä on vahva tulevaisuus vain, jos sen journalismi on kunnossa ja toimitus saa sellaisen työrauhan ja vapauden, jotka se ansaitsee.

Pentikäisen avoin kirje kokonaisuudessaan:

Minulle on tänään kerrottu yhtiöjohdon toimesta, että tehtäväni HS:n vastaavana päätoimittajana päättyy. Vastuun viestikapula siirtyy eteenpäin.

Lähtöni syyksi on kerrottu luottamuspula.

Vastaavan päätoimittajan tehtävä on luonteeltaan sellainen, että siinä pitää nauttia lukijoiden luottamusta, oman toimituksen luottamusta ja myös lehden kustantajan luottamusta. Olen kokenut luottamusta niin lukijoilta kuin omalta toimitukselta.

Olen saanut hoitaa kolme vuotta Suomen uutiselämän ehkä kiehtovinta tehtävää, olla Hesarin vastaava päätoimittaja. Olemme saaneet paljon aikaan: lehtiuudistuksen, avoimen maksumuurin, HS:n ja Nelosen toimitusten yhdistämisen ja paljon muuta.

Olen ylpeä siitä, mitä HS:ssä on viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtunut. Jokainen voi arvioida, mitä on tehty ja saatu aikaan.

Olen myös hyvin kiitollinen siitä, mitä olen saanut kokea Sanomassa, ensin toimittajakoululaisena, sitten toimittajana, Etelä-Saimaan päätoimittajana, ja myöhemmin Sanoma Newsin toimitusjohtajana, HS:n kustantajana ja vastaavana päätoimittajana.

Olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut työskennellä HS:n toimituksen ja HS:n lukijoiden kanssa. Toimitus on maailman paras, siellä on huikea osaamisen määrä ja sitoutuminen. Toimitus toimii välillä erittäin kovan ulkoisen ja sisäisen paineen alla, mutta se kuuluu suuren lehden olemukseen ja riippumattoman journalismin luonteeseen.

HS:n lukijakunta on vaativaa ja edellyttää paljon päätoimittajalta ja toimitukselta. Olen kiitollinen kaikesta lukijoiden palautteesta ja vuoropuhelusta.

Päätoimittajan työ on siitä läpinäkyvää, että työn jälki näkyy joka päivä lehdessä ja verkkopalveluissa. Lehti toki vaihtelee päivittäin, mutta pääsääntöisesti olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä HS on viimeisen kolmen vuoden aikana julkaissut. Joitakin virhearvioita ottaisin pois, mutta yleisesti ottaen yhtäkään lehteä enkä päivää en vaihtaisi.

Toivotan Riikalle ja koko toimitukselle menestystä aikaan, joka on lehden tekijöiden kannalta erittäin vaativa. Median murros kiihtyy. Toimituksen rivien pitää olla suorana, arvojen pitää olla kunnossa ja toimituksen riippumattomuuden vahvaa.

HS:llä on vahva tulevaisuus vain, jos sen journalismi on kunnossa ja toimitus saa sellaisen työrauhan ja vapauden, jotka se ansaitsee.

Mikael Pentikäinen

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot