Mainos
Mainos

Pentti Saarikoskea juhlitaan näyttävästi

Pentti Saarikosken syntymästä tulee syyskuussa 75 vuotta. Saarikoski (2.9.1937 – 24.8.1983) oli sodanjälkeisen suomalaisen kirjallisuuden keskeisimpiä kirjailijoita ja monipuolinen lahjakkuus. Hän kirjoitti runouden lisäksi proosaa ja teki merkittävän työn kaunokirjallisuuden suomentajana.

Juhlavuoden kirjat

Saarikosken suuri runoteos, Tiarnia-sarja, on jo ilmestynyt yhteisniteenä. Kirja sisältää runokokoelmat Tanssilattia vuorella (1977), Tanssiinkutsu (1980) ja Hämärän tanssit (1983).

Mitä ne puhuu, joka sisältää valikoiman runoja vuosilta 1958−1962, on puolestaan julkaistu äänikirjana tulkitsijanaan näyttelijä Martti Mäkelä.

Pekka Tarkan toimittama Saarikosken Nuoruuden päiväkirjat on myös ilmestynyt uutena painoksena. Suomentajan päiväkirjat − Saarikosken koottujen teosten sarjan yhdeksäs osa − ilmestyy syyskuussa. H.K. Riikosen ja Janna Kantolan toimittama teos valottaa muun muassa Saarikosken urakkaa HomeroksenOdysseian suomennoksen parissa 1970-luvun alussa. Saarikosken mestarillinen Odysseia-suomennos julkaistiin uusintapainoksena keväällä.

Pentti Saarikosken pojan, Saska Saarikosken toimittama Sanojen alamainen on henkilökohtainen matka kirjailijan ajatusmaailmaan. Saska Saarikoski käy läpi isänsä tuotantoa, kommentoi ja nostaa esiin kirjailijan tuotannosta säkenöivän kokoelman ajatuksia ja lauseita – uskonnosta, alkoholista, naisista, politiikasta, ystävistä, julkisuuden henkilöistä, maapallosta, maailmankatsomuksesta.

Saarikosken proosatuotannosta julkaistaan uusintapainoksena vuosikymmenet elinvoimansa säilyttänyt romaani Ovat muistojemme lehdet kuolleet. ”Tämä kirja on pop”, kertoi vuoden 1964 ensipainoksen lieveteksti. Romaani ilmestyy lokakuussa.

Kirjoituskilpailu kiinnosti

Juhlavuoden kunniaksi julkistettu kirjoituskilpailu on herättänyt suurta kiinnostusta. Pentti Saarikoski –kirjoituskilpailun tarkoituksena on löytää ja nostaa esiin uusia suomalaisia kirjallisia lahjakkuuksia.

Kilpailu on jo päättynyt ja voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme