Mainos
Mainos

Penttilä: Debatti selkeytti Suomen ulkopoliittista asemaa

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E. J. Penttilä sanoo, että hänen aloittamansa debatti Suomen ulkosuhteista on puhdistanut ilmaa. Penttilä puhui suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin lounaalla Washingtonissa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E. J. Penttilän mukaan suhteet Yhdysvaltoihin ovat Suomessa käydyn keskustelun perusteella erinomaisessa kunnossa.

-Tämähän ei ollut lainkaan näin selvää Irakin sodan alkamisen jälkeen, hän muistutti.

Penttilä arvosteli huhtikuussa presidentti Tarja Halosta siitä, että tämä on keskittynyt maailman parantamiseen suurvaltasuhteiden kustannuksella.

Penttilä otti Washingtonissa myös kantaa Suomen Nato-suhteisiin huomauttamalla, että Suomella olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kansainvälisiin sotilaspoliittisiin ratkaisuihin, jos se olisi ainoan transatlanttisen puolustusliiton sisällä eikä sen ulkopuolella.

- On kummallista, että Suomi vannoo lähes kaikissa muissa ulkosuhteissaan multilateralismin nimeen paitsi puolustuspolitiikassa, Penttilä kärjisti.

Penttilän mukaan Suomi asettuu suhteissaan Yhdysvaltoihin tällä hetkellä uuden ja vanhan Euroopan välimaastoon. Suomi vältti muun muassa Ranskan ja Saksan tavoin tuomitsemasta suoraan USA:n aloittamaa Irakin sotaretkeä, mutta se ei myöskään lähettänyt joukkojaan Yhdysvaltain johtaman koalition tueksi. Penttilän mukaan Suomelle on erittäin tärkeää huolehtia itse hyvistä suhteistaan Washingtoniin:

- Toistaiseksi EU yhdessä on kyennyt huolehtimaan suhteistaan Yhdysvaltoihin vain hyvinä aikoina. Kriisin tullen Eurooppa hajoaa.

- Vasta kun EU on taloudellisesti kilpailukykyisempi toimija Yhdysvaltain rinnalla, se on myös tasaveroisempi neuvottelukumppani, Penttilä muistutti.

Hänen mukaansa toimivat taloussuhteet ovat Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden kulmakivi ja tältä osin Suomen asiat ovat ainakin tällä hetkellä hyvin.

- Mutta sitäkään ei pidä ottaa annettuna, hän vielä varoitti muistuttaessaan, että Suomi ei suinkaan enää ole taloudellisella kilpailukyvyllä mitattuna maailman ykkönen, vaan sijaluvulla kahdeksan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme