Mainos
Mainos

Perämeren valas mahdollisesti alle vuoden ikäinen

Perämerellä toissapäivänä nähty valas voi elää kuukausiakin tai se voi löytyä kuolleena piankin.

Perämerellä Himangan edustalla toissapäivänä havaitusta valaasta ei ole tiettävästi tehty uusia havaintoja, kerrotaan Länsi-Suomen merivartioston asemilta.

Tahattomien valassaaliiden tarkkailija Markku Lahtinen maa- ja metsätalousministeriöstä arvelee, että kyse on todennäköisesti alle vuoden ikäisestä ryhävalaasta.

- Selän muoto, evien sijainti, evien muoto, käyttäytyminen...tuplahengitysreikä tekee siitä joka tapauksessa hetulavalaan, ja jos se on seitsemänmetrinen... näillä perusteilla minä väittäisin, että se olisi alle vuoden ikäinen ryhävalas. Se on silloin emostaan joko juuri eronnut tai sitten emolle on tapahtunut jotain, Lahtinen pohti.

Lahtisen mukaan valas voi elää kuukausiakin tai sitten se voi löytyä kuolleena piankin. Lahtinen on kuullut, että kalastajat ovat tehneet ryhävalaasta havaintoja jo kolmisen viikkoa sitten. Ryhävalashavainnosta on uutisoitu Ruotsissa 13. kesäkuuta. Valas on mahdollisesti käynyt Perämeren päässä.

- Se on pyörinyt täällä kolmisen viikkoa ja on nyt todennäköisesti matkalla etelään, Lahtinen arveli.

Ylivieskalaisseurue teki valaasta havainnon veneretkellä sunnuntaina Ohtakarin pohjoispuolella. Valas ui tuolloin arviolta 4-5 solmun tuntinopeudella Merenkurkun suuntaan.

(MTV3-STT)

Katso kuvaa Perämeren valaasta MTV3:n nettitv:stä!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme