Mainos

Perämeri voi kohtalaisen hyvin

Ulkovartiolaiva Turva mittaa vedenlaatua merentutkimuksen apuna.

Perämeri voi tällä haavaa kohtalaisen hyvin varsinkin, kun sitä verrataan koko Itämeren tilaan. Havaittavissa on lievää rehevöitymistä, ja myös veden suolapitoisuus on alkanut vähentyä. Mistään hälyttävästä ei ole kuitenkaan vielä kyse.

Perämeren tilaa pystytään seuraamaan nyt entistä tehokkaammin, kun ulkovartiolaiva Turvaan asennettiin juhannuksen tienoilla automaattinen vedenlaadun mittausjärjestelmä. Käyttöönotetulla laitteistolla voidaan kattavasti seurata lähes koko Perämerta.

-Seurantajärjestelmä on aivan elintärkeä, jotta pystymme kontrolloimaan tilannetta kaiken aikaa. Näemme, mihin suuntaan olemme menossa esimerkiksi teollisuuden päästöjen vähentämisessä, biologi Juha Katajisto Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta kertoi esitellessään uutta mittauslaitteistoa Virpiniemen merivartioasemalla.

Vedenlaatua mitataan Pohjanlahden merivartioston ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä. Laitteet on sijoitettu vartiolaiva Turvaan pieneen varastotilaan, ja aina kun laiva on sulanveden aikaan liikkeellä, laitteisto kerää tuloksia ja vesinäytteitä.

-Järjestelmä kerää tietoa meriveden lämpötilasta, suolaisuudesta, levien määrästä ja rehevyystaosta sekä veden johtokyvystä, Katajisto luettelee. Vesinäytteet varastoituvat laivalla eräänlaiseen jääkaappiin. Sieltä näytteet siirretään laboratorioon analysoitavaksi.

Suolapitoisuus laskusuunnassa

Viimeisimmät mittaustulokset osoittavat, että Perämeren suolapitoisuudet ovat hienoisessa laskussa. Katajisto kertoo, että Perämeren keskimääräinen suolapitoisuus on pintavedessä kolmen promillen luokkaa.

Esimerkiksi viime vuonna suolaveden pitoisuus oli Perämerellä 0,25 promillea tätä alhaisempi. -Merkittävin syy suolapitoisuuden vähenemiseen on se, että varsinaiselta Itämereltä ole tullut suolaisuuspulsseja pohjoisen suuntaan. Tilanne voi tosin korjaantua vaikkapa jo tänä vuonna, jos tulee kovia lounaismyrskyjä, jotka pumppaavat Tanskan salmien kautta lisää suolavettä tänne Perämerelle. Suolapitoisuuden väheneminen saattaa muuttaa pieneliölajistoa ja siten vaikuttaa esimerkiksi silakkamääriin.

Vaasan kohdalla suolapitoisuus oli elokuussa 4,5 promillea, kun Oulun kohdalla se putosi 2-3 promilleen. Tornion korkeudella suolapitoisuus oli enää 0,4 promillen verran, mikä johtuu jokialueiden vaikutuksesta. Seurantalaitteisto osoitti myös sen, että menneenä kesänä meriveden pintalämpötilat olivat poikkeuksellisen korkeita.

-Elokuun puolivälin paikkeilla Vaasan korkeudella mitattiin jopa 22 asteen pintaveden lämpötiloja, Oulun korkeudellakin oli 20 astetta ja Tornion 18 astetta. Lämmennyt vesipatsas oli lisäksi erityisen paksu: Merentutkimuslaitoksen mukaan 18 astetta kylmemmäksi vesi laski vasta 15 metrin syvyydessä.

Perämeren tilan seuranta on osa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen Life-hanketta, jonka tavoitteena on luoda keinoja Perämeren tilan parantamiselle. Vastaavanlainen mittauslaitteisto on muun muassa Saaristomerellä vartiolaiva Telkässä.

Vartiolaiva Turva on tehnyt tähän mennessä kahdeksan tutkimusmatkaa, joista suurin osa on suuntautunut Selkämerelle, osa Merenkurkun ympäristöön ja Perämerelle aina Tornionjoki-suistoon asti. Seurantaa jatketaan ainakin vuoden 2004 loppuun asti.

(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot