Mainos
Mainos

Perheen sisäinen lähestymiskielto halutaan lakiin

Hallitus haluaa parantaa perheväkivallan kohteeksi joutuneiden asemaa laajentamalla lähestymiskieltolakia. Esityksen mukaan väkivaltainen perheenjäsen voitaisiin määrätä poistumaan määräajaksi kotoaan.

Hallitus esittää huomenna eduskunnalle lähestymiskieltolain laajentamista. Kielto halutaan ulottaa perheiden sisälle niin, että väkivaltainen perheenjäsen voitaisiin määrätä pois yhteisestä kodista. Esityksessä ehdotetaan myös ns. vakaa tahto -säännöksen poistamista laista. Sen perusteella syyttäjällä on tähän asti ollut mahdollisuus jättää syyte nostamatta, jos pahoinpitelyn uhri sitä "omasta vakaasta tahdostaan" pyytää.

Edellytykset perheen sisäisen lähestymiskiellon määräämiselle olisivat tavallista tiukemmat. Kielto voitaisiin asettaa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Uutta olisi sekin, että pidättämiseen oikeutetulla virkamiehellä olisi mahdollisuus määrätä väliaikainen lähestymiskielto. Käräjäoikeudessa lähestymiskiellot käsiteltäisiin kiireellisinä. Pääkäsittely olisi yleensä järjestettävä viikon kuluessa siitä, kun virkamiehen päätös on toimitettu oikeuteen.

Myös tavallisen lähestymiskiellon enimmäispituutta halutaan pidentää. Hallitus esittää kiellon enimmäiskestoksi kahta vuotta, kun sen voi nykyisin määrätä korkeintaan vuodeksi.


Uudistusten tavoitteena on perheväkivallan torjunta. Lähestymiskiellon laajentamisella pyritään suojelemaan niitä perheen jäseniä, jotka ovat todennäköisesti joutumassa väkivallan uhriksi. Tätä nykyä lähestymiskielto voidaan määrätä vain, jos osapuolet asuvat erillään.

Esityksessä pidetään epäoikeudenmukaisena sitä, että käytännössä väkivallan uhrien on lähdettävä karkuun kotoaan, kun tekijä jää kotiin asumaan. Edes turvakotipaikkoja ei ole riittävästi tarjolla. Lähestymiskielto on laajennettu tänä vuonna kodin sisäiseksi sekä Ruotsissa että Norjassa.

Vakaa tahto -säännöksen kumoamisen toivotaan edistävän pahoinpitelijöiden saamista rikosoikeudelliseen vastuuseen. Nykyään syytteistä luovutaan usein, koska uhri niin pyytää. Pyynnön painoarvo näyttää muodostuneen suuremmaksi kuin eduskunta lakia säätäessä tarkoitti.

Käytännössä syyttäjän on vaikea tietää, esitetäänkö pyyntö vapaaehtoisesti vai painostuksen takia. Uhri voi joutua painostuksen kohteeksi jo siksikin, että hänen pyyntönsä voi estää syytteen nostamisen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme