Mainos
Mainos

Perheiden tukemisella suuri vaikutus lapsen jaksamiseen

Ongelmaperheen lapsi kärsii pahimmillaan lapsuutensa vuoksi mielenterveyden oireista myös aikuisena.

Ongelmaperheiden tukemisella voitaisiin todennäköisesti vähentää lasten ja nuorten huostaanottoja. Stakesin tutkimusprofessorin Kristian Wahlbeckin mukaan monessa perheessä tukea tarvitsevat sekä lapset että aikuiset.

Ongelmaperheiden tukemisella tuettaisiin myös lasten kasvua. Lasten kaltoinkohtelu ja laiminlyönti ovat yhteydessä lapsen mielenterveysongelmiin. Pahimmillaan lapsi kärsii lapsuutensa vuoksi mielenterveyden oireista myös aikuisena.

Huono vanhemmuus on myös vaarassa periytyä, jolloin vanhempien kaltoin kohtelema lapsi laiminlyö aikanaan omia lapsiaan.

Aikuisille on kehitetty kursseja, joilla heille annetaan paremmat keinot selvitä vanhemmuudestaan. Näitä kursseja on järjestetty ainakin Pohjanmaalla. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään kuitenkin vain osassa suomalaiskunnista.

Ulkomailla ongelmaperheiden tukemisesta on kokemusta enemmän kuin Suomessa. Wahlbeckin mukaan siellä saadut tulokset ovat lupaavia.

Wahlbeckin mielestä kouluissa pitäisi ylipäätään opetella aiempaa enemmän tunteiden hallintaa ja kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa.

Mielenterveyden häiriöistä kärsii noin 12-14 prosenttia ala-asteikäisistä suomalaislapsista. Tavallisimpia häiriöitä ovat masennus ja tarkkaavaisuushäiriöt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot