Mainos
Mainos

Perhesurmat herättäneet pelkoja: "Meidänkin perheessä voisi sattua tuollaista"

Viime ja kuluneen vuoden aikana sattuneet perhesurmat ovat lisänneet ihmisten herkkyyttä huolestua oman turvallisuutensa puolesta, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Tämä taas vaikuttaa siihen, että turvakodit ovat olleet poikkeuksellisen ruuhkautuneita tänä kesänä. Karinsalo sanoo, että turvakotien äkillisesti ruuhkautumisen syytä on pohdittu myös Ensi- ja turvakotien liitossa.

– Voi olla että nämä järkyttävät perhetapahtumat ovat lisänneet sekä viranomaisten että kansalaisten omaa herkkyysastetta. Reagoidaan aikaisemmin perheväkivallan uhkaan ja siihen pelkoon, joka saattaa myöhemmin räjähtää käsiin.

Karinsalo sanoo, että järkyttävien perhesurmien jälkeen ihmisiltä on tullut paljon puhelinsoittoja perheen turvallisuutta koskien.

– Ihmiset ovat sanoneet suoraan, että tuollaista voisi tapahtua heidänkin perheessä. He ovat kysyneet neuvoja, mitä heidän tulisi tehdä ja kuinka he osaisivat ennakoida uhkaavia tilanteita.

Karinsalon mukaan turvakotien ruuhkautumiseen vaikuttanee myös viranomaisten entistä laajempi osaaminen ja perheväkivallan tunnistaminen.

– Nyt tämä asia otetaan enemmän tosissaan. Esimerkiksi neuvoloissa, päivähoidoissa ja terveyskeskuksissa on tehty useita vuosia töitä sen eteen, että perheväkivalta osataan tunnistaa paremmin. Sen myötä perheväkivalta on tullut näkyvämmäksi ja tunnistettavammaksi. Silloin myös tajutaan, että kannattaa mennä alta pois.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme