Mainos
Mainos

Perheväkivallan uhrit eivät saa apua

Perheväkivallan uhreille tarkoitetut palvelut ovat kunnissa usein retuperällä. Amnestyn, Ensi- ja turvakotien liiton sekä Väestöliiton mukaan vain pieni osa kunnista on jakanut pysyvästi rahaa väkivallan vastaiseen työhön tai huolehtinut tiedon riittävästä kulusta eri toimijoiden välillä.

- Väkivallan uhrien apu ei ole Suomessa lähellä. Alueellisia eroja on paljon, mutta kaikkialla on huutava pula työn kokonaisvaltaisesta suunnittelusta ja koordinoinnista, sanoo naisten ihmisoikeuskysymysten asiantuntija Pia Puu Oksanen Amnestyn Suomen osastosta.

Väkivallan vastaisten palvelujen tilannetta on selvitetty puhelinhaastattelulla 19 kunnassa. Amnestyn keväällä tekemä selvitys on jatkoa vuosina 2005-2006 tehdylle koko maan kattaneelle kartoitukselle. Tilanne on Oksasen mukaan jonkin verran parantunut parissa vuodessa, mutta tehtävää olisi silti edelleen paljon.

- Vain viidessä nyt kartoitetusta kunnista oli lähisuhdeväkivallan yhteyshenkilö, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on kannustanut nimittämään heitä, Oksanen sanoo.

Lisäksi kunnista puuttuu usein naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen ohjelma tai malli väkivallan osapuolten auttamiseksi. Myös keskustelu- ja tukiryhmiä, neuvontaa ja oikeusapua tarvittaisiin lisää.

Turvakoti jäävuoren huippu

Amnesty ja muut järjestöt kaipaavat kuntiin myös muun muassa matalan kynnyksen palveluja, joihin voisi ottaa yhteyttä ilman ajanvarausta.

- Turvakotipaikkojakin on Suomessa liian vähän, mutta turvakotiin hakeutuminen on ilmiössä vasta jäävuoren huippu. Pitäisi olla joku paikka, johon mennä pohtimaan tilannetta siinä vaiheessa, kun väkivallan vaaran merkkejä alkaa ilmetä, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Euroopan unionin mukaan Suomessa tarvittaisiin yli 600 turvakotipaikkaa, kun koko Suomessa niitä on nykyisellään noin sata. Esimerkiksi pääkaupungin turvakodista on tänä vuonna saanut apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan jo 108 naista ja 140 lasta, ja paikat ovat käytännössä koko ajan täynnä.

- Väkivallasta uskalletaan puhua aikaisempaa paremmin, mikä on hyvä, koska se madaltaa avun hakemisen kynnystä. Siksi on myös tärkeää, että avun hakijoita ei jätettäisi yksin, tiivistää pääkaupungin turvakodin johtaja Sari Laaksonen.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme