Mainos
Mainos

Perheväkivallasta puhutaan neuvoloissa

Naiset pitävät parisuhdeväkivallasta puhumista luontevana osana neuvvolatoimintaa. Suomessa on kehitetty parisuhdeväkivallan seulontamittari.

Parisuhdeväkivallasta kysyminen koetaan Suomessa jo luontevaksi osaksi neuvolatoimintaa. Neuvoloissa kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset pitivät kyselyä tärkeänä riippumatta siitä, olivatko he kokeneet väkivaltaa vai ei Terveydenhoitajat kokivat aluksi kysymisen vaikeaksi, mutta monille siitä on tullut jo rutiinia.

Keinot Suomesta

Parisuhdeväkivallan seulontamittari on kehitetty Suomessa. Mittarin soveltuvuutta neuvoloiden ja sairaaloiden toimintaan on kokeiltu myös muutamissa Euroopan maissa, kertoi projektipäällikkö Sirkka Perttu Helsingin yliopistosta.

Seulontamenetelmän käytöstä julkaistiin opaskirja tänään.

Menetelmän kansainvälinen kokeilu kertoi muun muassa eri maiden kulttuurieroista. Esimerkiksi Kreikassa lähes kaikki kyselyyn vastanneet naiset kokivat vastaamisen epämukavaksi ja kiusalliseksi, vaikka yksikään ei kieltäytynyt vastaamasta. Kreetan yliopistollisessa sairaalassa tehdyn seulontakokeilun tulos kertoo Pertun mukaan kreetalaisesta kulttuurista, jossa perheen sisäisenä asiana pidettyä perheväkivaltaa on vaikea ottaa puheeksi.

Nöyryytys yleisintä

Kreikassa parisuhdeväkivaltaa oli kokenut reilu kolmannes naisista, kun Suomessa väkivaltaa kokeneita oli 8-9 prosenttia naisista. Väkivallan yleisin muoto sekä Suomessa että Kreikassa oli kumppanin uhkaava, nöyryyttävä tai kontrolloiva käyttäytyminen.

Kokeilussa olivat mukana Vihdin äitiys- ja lastenneuvolat, joissa seulonnasta on tullut jo jokapäiväinen työtapa. Niin ikään kysymysten esittämisestä on tullut ajan myötä yhä luonnollisempaa.

Seulontalomake on koettu hyväksi keskustelun avaajaksi. Vaikeimpina terveydenhoitajat kokevat kysymysten esittämisen silloin, kun he näkevät väkivallan merkkejä.

Kätilöt kokivat seulonnassa kolme ongelmaa. Ne ovat ajan puute, miehen läsnäolo sekä kyselyn toistamisen vuoden kuluttua, jos perheessä ei alun alkaenkaan ollut merkkejä väkivallasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme