Mainos
Mainos

Perheväkivalta työllistää yhä enemmän poliisia ja turvakoteja

Perheväkivalta työllistää yhä enemmän poliisia sekä ensi- ja turvakoteja. Perheväkivallasta tehtiin syyskuuhun mennessä poliisille lähes 4000 ilmoitusta, mikä on reilun kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna.

Viranomaisten mukaan perheväkivalta ei kuitenkaan ole lisääntynyt, vaan he uskovat muutoksen johtuvan vuoden alussa voimaan tulleesta lähisuhdeväkivaltaa koskevasta lakimuutoksesta. Sen mukaan lievä pahoinpitely ei ole enää asianomistajarikos vaan virallisen syytteen alainen, eli uhri ei voi enää kieltää rikosilmoituksen tekemistä.

Ongelmien esiinnostaminen näkyy myös ensi ja turvakodeissa, sillä asiakkaiden määrä on tänä vuonna noussut 10:llä prosentilla. Tärkeää palveluihin hakeutumisessa on ollut tietoisuuden lisääntyminen.

– Tässä ajassa meillä on vähän tarkempi käsitys siitä, miten moninaisesti perheväkivalta voi ilmetä ja sitä kautta avun hakemisen mahdollisuudet on varhaisemmat, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Miia Pitkänen MTV3:n Seitsemän uutisille.

Yhteistyö lisännyt tapausten huomiointia

Liiton kehitysjohtaja Sari Laaksosen mukaan lakimuutoksella on osansa ilmoitusten lisääntymiseen.

– Lakimuutos viestittää sitä, että minkäänlainen väkivalta ei ole hyväksyttävää ja lisäksi viestittää sitä, että väkivalta ei koskaan ole yksityisasia, Laaksonen totesi.

Hänen mielestään perheväkivaltatapausten päätyminen kotihälytyksistä rikosprosessiin ei automaattisesti kuitenkaan tarkoita sitä, että asiakkaat ohjautuvat auttamisjärjestelmään.

– Sen sijaan meillä on ollut paljon erilaisia yhteistyöhankkeita, joissa muun muassa liitto on mukana kertomassa, miten meidän näkökulmastamme asiakasta pitäisi huomioida ja mihin voi ottaa yhteyttä. Lisäksi esimerkiksi sairaaloissa osataan kiinnittää nykyään enemmän huomiota asiaan.

(MTV3)

Katso Siina Revon juttu Tampereelta (Seitsemän uutiset 24.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme