Mainos
Mainos

Perheväkivaltaa ei enää hävetä - monelle yksikin lyönti on liikaa

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan nuoret naiset hakevat perheväkivaltaan apua entistä varhaisemmassa vaiheessa. Monelle yksikin lyönti on liikaa. Toisaalta avun hakemiseen johtaneen fyysisen väkivallan taustalta löytyy usein vuosia kestänyttä henkistä väkivaltaa.

Asiantuntijoiden mukaan väkivaltaisesta suhteesta irtautumisen kynnystä madaltaa naisten asemassa tapahtunut yhteiskunnallinen muutos, korkeampi koulutustaso sekä taloudellinen riippumattomuus.

- Tällainen häpeän kulttuuri alkaa olla murtunut perheväkivallan ympäriltä. Lisäksi perheväkivallan ympärillä on ryhdytty entistä enemmän puhumaan ihmisoikeuksista ja koskemattomuudesta, sanoo toimitusjohtaja Ritva Karinsalo Ensi- ja turvakotien liitosta.

"Verisenä turvakotiin keskellä yötä"

Tamperelainen Anu Palosaari pakeni perheväkivaltaa turvakotiin 25-vuotiaana kahden pienen lapsensa kanssa.

- Juoksin keskellä yötä turvakotiin verisenä pahoinpitelyn seurauksena. Päälläni olivat ne vaatteet, jotka olin ehtinyt siinä pahoinpitelyn keskellä kaapimaan. Siinä vaiheessa heräsin siihen, että tämä on väärin. Että nyt Anu, sulla on lapset ja lasten ei tarvitse nähdä tällaista, kertoo Palosaari.

Fyysistä väkivaltaa oli edeltänyt vuosien henkinen piina. Väheksymistä, herjaamista, ystävistä eristämistä, harrastusten kieltämistä sekä talouteen liittyvää kontrollia ja kurittamista.

- Väkivallan tekijä vie rahasi ja pankkikortin. Hän voi mustamaalata sinut työpaikallasi, jolloin menetät työsi. Olen kokenut sosiaalista väkivaltaa, jossa ihminen eristetään neljän seinän sisälle. Henkinen väkivalta pahenee yleensä ajan myötä. Jos otat vastaan sen ensimmäisen mollaamisen tai herjauksen niin se tulee pahenemaan ihan varmasti, Palosaari muistuttaa.

Katso Tuula Malinin raportti Tampereelta

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot