Mainos
Mainos

Perheväkivaltaa kokenut nuori jää usein ilman apua

Lähes 190 000 alaikäistä joutuu kotonaan todistamaan vanhempiensa välistä väkivaltaa.

Perheväkivaltaa kokenut nuori jää yhä liian usein oman onnensa nojaan. Tähän epäkohtaan on lähtenyt hakemaan ratkaisua Oulun ensi- ja turvakoti ry Nuoret näkyviin -projektilla.

Projektin tavoitteena on muun muassa hankkia tietoja ja työvälineitä, joilla murrosikäisten avun ja tuen tarpeet saadaan nykyistä paremmin selville. Projekti on kolmivuotinen, ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Väestökyselyjen ja poliisin tietojen perusteella on arvioitu, että vuosittain liki 20 000 alle 18-vuotiasta lasta joutuu kotonaan pahoinpidellyksi. Lähes 190 000 alaikäistä joutuu kotonaan todistamaan vanhempiensa välistä väkivaltaa.

- Kuitenkin vain pieni osa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneista aikuisista ja lapsista hakee ja saa apua sekä tukea selviytyäkseen. Etenkin murrosikäiset eli 13-17-vuotiaat nuoret jäävät valitettavan usein vaille apua ja tukea, Oulun ensi- ja turvakodista kerrotaan.

Perinteinen turvakotityö tavoittaa hyvin perheen pienimmät lapset, mutta murrosikäiset jäävät useimmissa tapauksissa yksin ongelmineen.

Oulun ensi- ja turvakodin mukaan nuorten vaikea tavoitettavuus on tuttu ilmiö myös tilanteissa, joissa lastensuojelun, oikeuslaitoksen tai terveydenhuollon apu olisi tarpeen.

- Murrosikäisten pulmiin, joko kasvuolosuhteisiin tai heidän omaan käyttäytymiseensä, päästään puuttumaan usein vasta silloin, kun ongelmat ovat kärjistyneet huomiota herättäviksi.

Näkyy jo nuoren seurustelussa

Perhe- ja lähisuhdeväkivallalle altistumisen seurauksia on tunnettu paremmin vasta varsin lyhyen aikaa. Tiedon karttuessa on tajuttu, että kodin ja lähipiirin väkivaltainen ilmapiiri tuottaa ongelmia paitsi väkivallan kohteena oleville myös lapsille, jotka todistavat esimerkiksi vanhempiensa välistä väkivaltaa.

Oulun ensi -ja turvakodin mukaan väkivaltaisen perhetaustan vaikutukset ovat vaihtelevia mutta aina epäsuotuisia.

- Joidenkin kohdalla lapsuuden perheessä koettu väkivalta ilmenee väkivaltaisena käyttäytymisenä omassa perhe-elämässä. Toisinaan seurauksena on kyvyttömyys suojata itseään ja toistuva ajautuminen väkivallan kohteeksi lähisuhteissa. Nyttemmin tiedetään, että väkivaltaisuus tai kyvyttömyys suojata itseään näkyvät jo nuorten seurustelusuhteissa.

Nuoret näkyviin -projektin yhtenä tavoitteena onkin sukupolvia ylittävien väkivallan vaikutusten ehkäiseminen. Ensi- ja turvakodin mukaan työhön tarvitaan kuitenkin toimiva yhteistyöverkosto.

- Yhteistyösuhteet kaikkiin murrosikäisten asioita käsitteleviin viranomaisiin ja järjestöihin ovat tärkeitä. Keskeisimpinä tulevat kysymykseen sosiaalityö, nuorisotyö, opetustoimi ja terveydenhuolto.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme