Mainos
Mainos

Perhevapaista syntyi sopu

Perhevapaajärjestelmän uudistamisella halutaan parantaa naisvaltaisten alojen asemaa ja lisätä isien osallistumista lastenhoitoon.

Vanhempien lastenhoitovapaista saamiin etuuksiin esitetään parannuksia. Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet sopuun äitiyspäivärahojen ja isien vanhempainrahan korottamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esittää, että ensi vuoden alussa äitiyspäivärahaa korotetaan nykyisestä 70 prosentista 90 prosenttiin palkasta. Isien vanhempainraha on nousemassa 80 prosenttiin. Korotetut päivärahat maksetaan äideille 56:ltä ja isille 50 arkipäivältä. Etuusmuutokset rahoitetaan työnantajien ja palkansaajien vakuutusmaksuja korottamalla.

Palkansaajien sairausvakuutusmaksut nousevat 0,04 ja työnantajien 0,05 prosenttiyksikköä, työnantajien suurempi osuus johtuu vuosilomakorvauksen korottamisesta. Työnantajat saavat esityksen mukaan täyden korvauksen perhevapaista aiheutuvista vuosilomakustannuksista. Myös miehille tarkoitetun bonusvapaan käyttö tehdään nykyistä joustavammaksi.

Perhevapaajärjestelmän uudistamisella on pyritty tasaamaan naisvaltaisten alojen asemaa. Tarkoitus on myös lisätä isien osallistumista lasten hoitoon. Vuosia jatkunut hanke on edennyt hitaasti, koska osapuolet eivät ole päässeet yksimielisyyteen sen rahoituksesta.

Ay-liike ja työnantajat ovat tyytyväisiä

Apulaisosastopäällikkö Matti Toiviaisen vetämä kolmikantainen työryhmä aloitti työnsä viime syksynä. Sen määräaika päättyi tammikuun puolivälissä, mutta sille myönnettiin jatkoaikaa tähän päivään asti. Ryhmässä ovat olleet mukana työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen, Kelan ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan edustajat.

Sekä Toimihenkilökeskusjärjestö STTK että Elinkeinoelämän keskusliitto EK sanovat olevansa tyytyväisiä ratkaisuun.

- Ratkaisu merkitsee selkeää parannusta naisten työmarkkina-asemaan, kun työnantajille äitiys- ja perhevapaista aiheutuvat kustannukset pienenevät merkittävästi, sanoo STTK:n työmarkkinayksikön johtaja Markku Salomaa.

STTK:ssa kiitellään sitä, että perhevapaiden jakautuminen nykyistä tasa-arvoisemmin naisten ja miesten kesken edistää naisten uratasa-arvoa.

Myös EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski arvioi, että uudistus parantaisi naisten työmarkkina-asemaa, koska työnantajien saamat korvaukset kasvaisivat ja isät todennäköisesti käyttäisivät nykyistä enemmän oikeuttaan vanhempainvapaaseen. Riski toivoo, että hallitus voisi antaa ehdotuksen mukaisen esityksen eduskunnalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme