Mainos

Perho: Erikoissairaanhoitoa tehostettava

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon mukaan sairaanhoitopiireihin nojautuvaa erikoissairaanhoitojärjestelmää on tehostettava.

Sairaanhoitopiirejä on liikaa ja niiden tuottamat palvelut ovat monilta osin tehottomia ja kalliita. Sairaanhoitopiireissä kilpailukykyä onkin lähdetty etsimään yhtiömuotoisesta tehotuotannosta.

Helsingin kaupungin järjestämä laaja tarjouskilpailu osoitti taannoin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tuottaa palveluita liki 15 prosenttia yksityissairaaloita kallimmalla. Tilanteen otaksutaan olevan sama myös muualla maassa. Sairaanhoitopiirien jäseninä kunnat ohjautuvat käyttämään tehottomampaa ja kallimpaa palvelua.

Monen mielestä parinkymmenen sairaanhoitopiirin pyörittämä erikoissairaanhoitojärjestelmä on jo aikansa elänyt. Sosiaali-ja terveysministeri Maija perhon mukaan sairaanhoitopiirejä on liikaa ja niiden pitäisi yhdistyä.

- Sairaanhoitopiirien osalta voidaan todeta, että monissa niistä on hyvin pieni väestöpohja. Näekin paremminkin niin, että sairaanhoitopiirit yhdistyvät ensin osittain keskenään, Perho sanoo.

Ministeri uskoo, että tulevaisuudessa sairaanhoitopiirejä on vähemmän ja ne toimivat samanaikaisesti sekä julkisina osto-organisaatioina että osakkaina yksityisissä tuotantolaitoksissa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä mallia ryhdyttiin toteuttamaan ensimmäisenä Suomessa parisen kuukautta sitten. Sairaanhoitopiiri keskitti kaikki alueensa tekonivelleikkaukset omistamaansa, syyskuussa avattuun tekonivelsairaala Coxaan. Coxassa asennetaan yksinomaan tekoniveliä, parhaimmillaan 2500 kappaleen vuosivauhdilla. Liukuhihnaleikkaamon pääosakkaina ovat sairaanhoitopiirin lisäksi Tampereen kaupunki ja saksalainen yksityissairaala.

- Coxan kohdalla kysymys on pilotista ja siitä saaduista kokemuksista, joita muut sairaanhoitopiirit sitten voivat hyödyntää, Perho kuvailee.

Coxan kaltaisia yhden tuotantolinjan yhtiöitä onkin syntymässä eri puolille Suomea. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit aikovat avata yhteisen tekonivelkeskuksen Kotkaan, Kaakkois-Suomeen on niin ikään syntymässä sairaanhoitopiirien ja Reumasäätiön yhteistyönä tekonivelleikkaamo. Yhtiömuotoista tehotuotantoa kaavaillaan myös silmä- ja sydänkirurgiaan sekä röntgen- ja laboratoriopalveluihin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.11.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot