Mainos
Mainos

Perimän merkitys skitsofreniassa vahvistunut

Periytyvät tekijät ovat vahvistumassa tärkeimmäksi skitsofreniaan altistavaksi riskitekijäksi. Lääketieteen lisensiaatti Jesper Ekelund on etsinyt näitä skitsofrenialle altistavia geenejä huomenna tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan.

Tarkkaa arvioita siitä kuinka nopeasti päästään ensimmäisen yksittäisen geenivirheen jäljille Ekelund ei vielä uskalla sanoa. Tähän mennessä on jo voitu sulkea pois jo 99 prosenttia ihmisen geeneistä. Etsittävät geenit lisäävät sairastumisriskiä, mutta eivät aiheuta sairautta.

Väestöstä noin yksi prosentti sairastaa skitsofreniaa. Heistä suurimmalla osalla on sairastumisensa taustalla geenivirhe. Muista skitsofrenialle altistavista tekijöistä on vielä aika vähän varmaa tietoa. Ainakin synnytykseen liittyvä hapen puute, raskauden aikana sairastettu influenssa sekä hyvin niukka ravinto näyttävät lisäävän riskiä.

Sen sijaan psykososiaalisista riskeistä, kuten vanhempien tai lähiympäristön kohtelun vaikutuksesta on vielä huomattavasti vähemmän tietoa. Joissakin tutkimuksissa on esitetty, että ns. ei-toivotuilla lapsilla olisi hiukan suurempi sairastumisriski, mutta myös tämän väitteen kumoavia tutkimuksia on julkaistu, sanoo Ekelund.

Tutkimukseen tarvitaan lisää suomalaisperheitä


Ekelundin tutkimusryhmä haravoi geenivirheitä nyt kromosomeista 1 ja 5. Muualla maailmassa tutkimuskohteena ovat muut kromosomit. Tähän asti tutkimuksessa on ollut 300 suomalaisperhettä. Nyt mukaan etsitään uusia perheitä.

Tutkimusmenetelmät ovat viimeaikoina nopeutuneet. Kansanterveyslaitoksella on kehitetty ns. psykosiru, jonka avulla laajankin materiaalin geenejä voi seuloa suhteellisen vähällä vaivalla.

Kun skitsofrenian alttiusgeenit löytyvät, voidaan saada paljon uutta tietoa myös itse taudista sekä sen uusista hoitomahdollisuuksista, uskoo Ekelund.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme