Mainos
Mainos

Perinnemaisemia hälyttävän vähän

Perinteiset karjatalouden muovaamat luontotyypit ovat viime vuosikymmeninä käyneet hälyttävän vähiin. Suomen ympäristökeskuksen selvitysten mukaan arvokkaita perinnemaisemia on alle 19 000 hehtaaria.

Huolestuttavin tilanne on ketojen, nummien, lehdesniittyjen ja niittoniittyjen osalta, sillä niiden osuus arvokkaista perinnemaisemista on alle kolme prosenttia. Selvästi enemmän inventoinnissa löydettiin metsälaitumia, hakametsiä ja tuoreita niittyjä.

Kaikkien vajaan 4000 perinnemaisemakohteen tila osoittautui selvityksessä kuitenkin odotettua huonommaksi. Perinnemaisemia uhkaavat hoitamattomuus, umpeenkasvaminen ja ravinnetason nousu. Pääsyy perinnemaisemien vähäisyyteen on perinteisen karjatalouden ja sen myötä laiduntamisen ja niiton väistyminen. Karua kehitystä on jouduttanut tilojen ja perinteisten laiduneläinten määrän jyrkkä lasku.

Niittykasvitkin taantuvat

Perinnemaisemien vähäisyys ja hoitamattomuus ovat jo johtaneet useiden tyypillisten niittykasvien taantumiseen. Esimerkiksi kissankäpälän, ketoneilikan ja kissankellon katoaminen vanhoilta kasvupaikoiltaan on huomattu eri puolilla maata, selvityksessä todetaan.

- Niiton ja laidunnuksen loppumisesta on seurannut myös perhosten, pistiäisten ja muiden hyönteisten määrän nousu uhanalaisten lajien luettelossa. Karjatalouden vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on selvästi aiemmin uskottua merkittävämpi, arvioi ympäristökeskuksen tutkija
Juha Pykälä.

Monimuotoisuutta ylläpidettäisiin yhä Pykälän mukaan parhaiten siten, että eläimet elävät laitumen omalla tuotolla.

Tukijärjestelmä riittämätön

Osa ongelmaa on se, että harva perinnemaisema on suojelualueella. Vaikka perinnemaisemien hoitoon on mahdollista saada maatalouden ympäristöohjelman erityistukea, se soveltuu rajaustensa tähden lähinnä rantaniittyjen hoitoon.

- Nykyinen hoitotukijärjestelmä ei ole riittävän kattava arvokkaiden perinnemaisemien säilyttämiseksi. Tarvittaisiin myös pikaisia hoitotoimia, sillä maisemien määrä olisi kunnostuksella kaksinkertaistettavissa, ympäristökeskuksen selvityksessä summataan.

Suomen ympäristökeskuksen perinnemaisemaprojektin loppuraportti "Suomen perinnebiotoopit" sekä tutkija Juha Pykälän selvitys "Perinteinen karjatalous luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä" julkaistiin tänään Helsingissä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.04.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot