Mainos
Mainos

Perinteet kunniassa linnan juhlissa

Presidenttiparin isännöimien linnan juhlien aiheina olivat suomalainen osaaminen, Suomen kulttuurilähettiläät maailmalla sekä vammaisten teemavuosi. Vieraita linnassa oli vajaat 1900.

Presidentinlinnna juhlaliputuksessa

Tasavallan presidentin Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven neljänsillä itsenäisyyspäiväjuhlilla Presidentinlinnassa kutsuttujen joukossa oli runsain mitoin kotimaassa ja maailmalla menestyneitä taiteilijoita.

Edellisvuosien tapaan illan koskettavin hetki oli kuitenkin heti juhlien aluksi, kun sotien veteraanit saapuivat kättelemään presidenttiä Valtiosaliin. Mannerheim-ristin ritari kapteeni Pentti Iisalo johdatti joukkoa Jääkärimarssin soidessa. Yksi ja toinen sipaisi silmäkulmaansa, kun mukaan jaksaneet kahdeksan ritaria vuorollaan tervehtivät presidenttiparia.

Viime vuosien mielenosoitusten vuoksi Suomen itsenäisyyden 86. juhlavuoden perinteisen juhlavastaanoton turvajärjestelyjä oli tiukennettu entisestään. Ensimmäistä kertaa kaikkia kutsuttuja oli pyydetty ottamaan henkilöllisyystodistus mukaan. Myös tällä kertaa juhlia vastustaneet nuoret olivat kokoontuneet Linnan lähistölle, mutta vieraat pääsivät Linnaan ilman suurempia vaikeuksia. Lähitienoo oli aidattu turva-aidoin ja paikalla oli runsaasti poliiseja.

Ilmeisen hyväntuulisena vieraita tervehtinyt presidentti Halonen on tänä vuonna pukeutunut tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemen suunnittelemaan iltapukuun. Veistoksellinen asu oli pronssin väristä silkkitaftia.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela ja Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö joutuivat kättelyvuoroon saapuneista raskaimman salamavalotulituksen kohteeksi, sillä kuvaajat halusivat ikuistaa ministerin ja hänen kihlattunsa jokaisen askeleen. Suuren huomion kohteena oli myös myös kansanedustaja Leena Harkimo. Hänellä oli yllään jo kuudes Jukka Rintalan hänelle Linnan juhlaan suunnittelema puku, tällä kertaa väriltään kirkkaan punainen.

Perinteiseen tapaan viimeisenä vieraina sisään saapuivat edelliset presidenttiparit. Itsenäisyyttä juhlivat presidentti Mauno Koivisto puolisonsa Tellervo Koiviston kanssa sekä presidentti Martti Ahtisaari puolisonsa Eeva Ahtisaaren kera.

Valovoimaisia suomalaisia

Maailman oopperayleisön hurmannut laulaja Karita Mattila ilahduttaa pitkästä aikaa myös suomalaisia Katja Kabanovan roolissa Suomen kansallisoopperassa. Viininpunaiseen pukeutunut tähtemme sai presidentiltä erittäin lämpimän vastaanoton, samoin kuin mm. tuttuun tyyliinsä mustissa juhlinut Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen ja Nokian pääjohtaja Jorma Ollila.

Pianotaiteilija Antti Siiralasta odotetaan seuraava raskaan sarjan kulttuurilähettilästä. Suomalaisten sinivalkoinen kestosuosikki Katri-Helena on tänä vuonna juhlinut 40-vuotista taiteilijauraansa. Vuoden urheilijaksi valittu uimari Hanna-Maria Seppälä ehti linnaan vielä ennen seuraavaa kilpailua eli lyhyen radan EM-uinteja ensi viikolla Dublinissa.

Yhteensä itsenäisyyspäivän perinteiselle vastaanotolle on saapunut vajaat 1900 kutsuvierasta.

Tanssi alkoi Johanssonilla

Presidentinlinnan juhlissa perinteet ovat kunniassa, mutta uutta perinnettä tehdään hienovaraisilla muutoksilla. Tällä kertaa Pentti Arajärvi johdatteli presidentti Tarja Halosen parketille Markku Johanssonin valssin tahdissa. Jo viime vuonna Johan Straussin Tonava Kaunoinen sai antaa tilaa Georg Malmsténin Leila-valssille. Nyt vuorossa oli aktiivisesti uutta luovan kapellimestari Johanssonin sävellys Tähtiä ja timantteja. Vieraat ovat kuulleet myös Marzi Nymanin yhtyeineen soittamaa jazzahtavaa kansanmusiikkia.

Suomen kulttuurilähettiläiden lisäksi presidentti on tänä vuonna nostanut itsenäisyyspäivän juhlien aiheeksi suomalaisen osaamisen ja vammaisten teemavuoden.

Kansan suosikit arvostavat itsenäisyyttä

Presidentinlinnassa juhlii paljon koko kansan rakastamia muusikoita ja taiteilijoita. Nuorta polvea edustaa Maija Vilkkumaa, jolle itsenäisyys merkitsee sitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus oppia lukemaan. Hän sanoi toivovansa, että tätä hyvinvointivaltiota ei romutettaisi, koska se on tärkeä osa itsenäisyyttä.

Muun muassa Leningrad Cowboysistä tuttu monitoimimies Mato Valtonen kuvasi itsenäisyyttä niin itsestäänselväksi asiaksi, että on hyvä, että siitä muistutetaan edes kerran vuodessa.
- Toivoisin, etten joutuisi kokemaan itsenäisyyden merkitystä menettämällä sen, Valtonen totesi.

Pitkän linjan muusikko Kari Tapio osallistui juhliin nyt ensimmäistä kertaa ja sanoi mielenkiinnolla katselevansa juhlamenoja. Karheaääninen laulaja ei osannut sanoa, missä hänen suosionsa salaisuus on, vaan jätti sen kuulijoiden päätettäväksi. Suosion jatkuminen on joka tapauksessa laulajalle itselleenkin yllätys.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme