Mainos

Perintökaari pysyy laissa ennallaan

Kohua herättänyttä ns. suosiolahjaa ei kirjata lakiin. Eduskunta torjui asian käytännössä tänään, kun se hyväksyi lakivaliokunnan suosiolahjalle kielteisen mietinnön sisällön. Kyseinen perintökaaren muutos merkitsisi sitä, että osa perillisistä voitaisiin syrjäyttää perinnönjaossa.

Lakivaliokunta tyrmäsi suosiolahjan kesäkuussa kaksi vuotta kestäneen käsittelyn jälkeen. Valiokunnassa ja eduskuntakeskustelussa pidettiin uhkana sitä, että nyt oltaisiin luopumassa tärkeänä arvona pidetystä perillisten tasa-arvoisesta kohtelusta. Myös perhe- ja perintöriitojen lisääntymisriski arvelutti.

Asiasta ehti tulla valiokunnan jäsenille poikkeuksellisen paljon vetoomuksia järjestöiltä ja kansalaisilta. Tällaisia tapauksia voisivat olla esimerkiksi aiemmassa avioliitossa tai avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset. Nykyisin laissa on suosiolahjan kielto, joka merkitsee sitä, ettei perittävä voi elinaikanaan suosia lahjoituksilla esimerkiksi vain yhtä perillistään muiden vahingoksi.

Hallitus esitti, että perittävän elinaikanaan antaman suosiolahjan arvoa ei oteta huomioon, kun perillisten oikeutta lakiosaan lasketaan, jos on selvää, että tämä oli lahjan antajan tarkoitus. Hallituksen mielestä nykyinen laki rajoittaa liiaksi henkilön vapautta lahjoittaa elinaikanaan omaisuuttaan. Muutosehdotuksen taustalla oli erityisesti pyrkimys helpottaa yritysten sukupolvenvaihdoksia. Tämä pyrkimys sinänsä tunnustettiin eduskunnassa oikeaksi, mutta keino vääräksi.

Lakivaliokunta ehdotti mietinnössään luopumista perintösopimusten kiellosta. Tämä mahdollistaisi sen, että perilliset voisivat laillisesti sopia siitä, että yritysomaisuus erotetaan pesän muusta varallisuudesta perittävän vielä eläessä. Lakiesityksen toiseen käsittelyyn tuodaan vielä lausumaehdotus, jossa hallitukselta edellytetään eräitä sukupolvenvaihdoksia helpottavia esityksiä eduskuntaan vielä tämän vuoden kuluessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot