Mainos
Mainos

Pertti Nyberg: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

"Hyvä tarina vie pois tästä maailmasta"

Uutistuottaja Pertti Nyberg on mtv3.fi/kirjat -sivun ahkerin kirjoittaja ja varsinainen lukutoukka muutenkin.

-Luen yhden-kaksi kirjaa viikossa, sanoo Nyberg. Tosin määrä ei kerro kaikkea, sillä Nybergiä kiinnostaa pääasiassa tietokirjallisuus, siis ei mikään aivan kepeä laji.

-Valitsen yleensä vain sellaisia romaaneja, joilla on jokin kytky todellisuuteen.

Lukemiseen Nybergiä ajaa tietämisen halu ja tarve. -Se on tämän työn edellytys, sanoo Nyberg, joka on on viime vuodet tuottanut Seitsemän ja Kymmenen Uutisia hän siis päättää lopulta mitä uutislähetyksessä käsitellään ja mitä jätetään pois. Vaikka lähetyksiä valmistellaan tarkkaan etukäteen, tuottaja istuu ohjaamossa lähetyksen loppuun asti ja nostaa lähetykseen viime hetkellä tapahtuneet uutisaiheet.

Eräänlaista eskapismia

-Hyvä tarina kirjassa vie pois pois tästä todellisuudesta useaksi päiväksi, perustelee Nyberg. -Onhan se eräänlaista eskapismia, ihan niin kuin leffa, mutta elokuva pitää ajatukseni mukanaan vain vähän aikaa.

-Olen maanikko kirjakaupassa. Menen sinne usein ja yleensä vain aistimaan tunnelmaa ja vaikka olen päättänyt etukäteen, etten osta mitään, tulen aina jonkin kirjan kanssa ulos.

Oikeasti on mahdotonta suositella viittä hyvää kirjaa jollekin tietyn ikäiselle ihmiselle. Hyviä kirjoja on valtavasti ja huonoja kirjoja on vielä enemmän. Jos kirjan lukee väärän ikäisenä, väärässä mielentilassa, väärissä oletuksissa, muuttuu hyväkin kirja huonoksi. Hyvän kirjallisuuden löytäminen on itse asiassa melkeinpä vahinko. Tässä kuitenkin omat osin vahingossa löytämäni viisi teosta, joista olen pitänyt.

Pertti Nyberg antaisi sinulle nämä kirjat:

Ryszard Kapuscinski: Keisari

Keisari kertoo Etiopian keisarin Heile Selassien elämäntarinan. Keisarin hovi on kuin malliesimerkki bysanttilaisesta, sekavasta hallintokulttuurista, jossa kukaan ei oikeastaan voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuka lopulta antaa minkäkin määräyksen. Kirja kertoo ylenpalttisissa rikkauksissa elävästä hovista, jonka alamaisista valtavat ihmismäärät kuolevat säännöllisin väliajoin nälkään. Tarinaa voisi sanoa kafkamaiseksi sillä erotuksella, että se on totta. Tämä puolalaisen toimittajan kirjoittama opus on yksityiskohtia myöten erinomaisesti kirjoitettu.

Norman Mailer: Pyövelin laulu

Kun Yhdysvalloissa alettiin teloittaa ihmisiä uudelleen muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 1977, ensimmäinen teloitettava oli Gary Gilmore. Norman Mailer teki tapauksesta ikään kuin pitkän lehtijutun ja varsin pitkä siitä tulikin, sillä kirjassa on huimat 1024 sivua. Kirjailija ystävystyy Gilmoren kanssa ja tekee pikkutarkan kuvauksen miehen elämästä ja varsinkin sen viimeisestä vuodesta. Kirja on hyvä yritys yrittää ymmärtää toista ihmistä. Totuutta Gilmoresta kirja ei kerro, mutta ehkä tarina kertoo enemmänkin omasta ajastamme, tavastamme muuttaa jopa kuolemantuomio rahaksi ja julkisuudeksi.

Jean-Paul Sartre: Inho

Ranskalaisen eksistentialisti-filosofin kirja kertoo elämän sattumanvaraisuudesta, vapaasta valinnasta ja pakosta tehdä omat valinnat elämän eri tilanteissa. Kokonaisuudessaan tämän ymmärtäminen johtaa tilaan, jota voi kutsua Sartren sanoin inhoksi. Kirja on välillä hieman pitkäpiimäinen, mutta elämän suuntaviivoja pohtivalle ihmiselle tästä voi saada joitakin rakennuspalikoita - vaikkapa sitten kieltämällä koko Sartren pohdinnan järkevyyden.

Laura Gustafsson: Huorasatu

Huorasatu on poikkeuksellinen kirja nykypäivän Suomessa, koska se pyrkii rikkomaan perinteisen romaanin rajoja - ja juuri siinä piilee tämän kirjan suurin anti. Tarinassa yhdistyvät hauskalla tavalla kreikkalaiset jumalat ja tavalliset suomalaiset nuoret riistetyt naiset. Pääsyyllinen kirjassa on miehinen patriarkaatti, jota lähdetään villisti tuhoamaan. Välillä meno on pelkkää sekoilua, mutta toisinaan anarkistista ilottelua.

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Humoristis-absurdi kirja, joka alkaa hätkähdyttävästi onnettomuudessa irtileikkautuneen pään kieriskelystä moskovalaisella kadulla. Koko kirja on täynnä kummallisuuksia tai saatanallisia taikuuksia, jotka kuvastavat ihmisluonteen heikkoutta ja ihmisten typeryyttä ylipäätään. Osa kirjan piikeistä kohdistuu neuvostojärjestelmään. Itselläni on laitos, jossa on kursiivilla merkitty neuvostosensorin kirjasta poistamat sanat ja lauseet. Tästä nouseva tahaton komiikka nostaa entisestään tämän mestariteoksen arvoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme