Mainos
Mainos

Pertti Ranta: Charles Darwin - elämä ja evoluutio

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos 2011)

Darwin muutti evoluutioteoriallaan maailmankuvaa enemmän kuin nykyihminen ehkä pystyy ymmärtämään. Biologi Pertti Rannan tiivis yleisesitys Darwinin elämästä, matkoista ja teoriasta pystyy hienosti siirtämään lukijan Darwinin aikakauteen 1800-luvulle ja selittämään, kuinka Darwin haastoi tuon ajan raamatullisen maailmankatsomuksen.

Kirja taustoittaa hienosti, että Darwin ei tehnyt tutkimustaan umpiossa. Löytöretket olivat jo avartaneet ihmisten maailmankuvaa ja myös osa tutkijoista oli ryhtynyt epäilemään vanhoja raamatullisia näkemyksiä maailman luomisesta.

Merkittävä tiedemies Darwinin ajatusten taustalla oli taloustieteilijä Thomas Malthus, jonka jälkimaailma muistaa julmiksi tulkituista väestöteorioistaan: ruoka lisääntyy aritmeettisesti, väestö geometrisesti - siksi köyhäinhoitoa ei tarvita, vaan köyhät voivat kuolla pois. Darwin sisäisti Malthusin teoriasta ajatuksen "luonnonvalinnasta" eli sopivimpien yksilöiden mahdollisuudesta jatkaa sukua.

Pertti Ranta kertoo hienosti Darwinin ajattelun kehityksen ja myös teorian työstämisen hitauden. Darwin nimittäin kehitti evoluutioteoriaansa parikymmentä vuotta eikä tullut edes ajatelleeksi, että jotkut toisetkin voisivat pohtia samanlaisia ajatuksia. Kirjassa myös kerrotaan, kuinka Darwin pystyi säilyttämään evoluutioteorian omissa nimissään.

Darwinin teos Lajien synty julkaistiin 1859 ja se aiheutti luonnollisesti valtavan kalabaliikin. Rannan mukaan Darwinin kuollessa 1882 evoluutioteoria oli kuitenkin jo yleisesti hyväksytty. Mutta kuten tiedämme, etenkin Yhdysvalloissa on edelleen konservatiivisia ryhmittyä, jotka haluaisivat kiistää evoluution. Nykypäivänä raamatullisesta luomiskertomuksesta käytetään vain hienompaa nimeä: älykäs suunnittelu.

Darwin ei muuten väittänyt, että evoluutio olisi erityisesti vahvimpien voittokulkua vaan tiettyyn paikkaan ja ilmastoon sopivimpien voittokulkua - tuo "sopiva" voi sitten olla mitä vain, jonka takia laji säilyy ja muuntuu. Ylipäätään koko lausahdus "survival of the fittest" oli alun perin sosiologi Herbert Spencerin käsialaa.

Vanhoilla päivillään Darwin julkaisi kirjan "Lajien polveutumisesta", jossa Rannan mukaan annetaan ymmärtää, että juuri tuon ajan englantilaiset olivat itse asiassa evoluutiokehityksen huipentuma. Darwinkin oli siten evoluutioajattelussaan myös aikakautensa vanki.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme