Mainos
Mainos

Perunamuusin ja kuivalihan voimalla Etelänavalle

Kaksi miestä on kulkenut kaksi kuukautta napajäätikön läpi kiristyvässä pakkasessa ja tuulen tuiverruksessa. Motivoituminen päivän matkaan on ollut vaikeaa, toisen naama tympii ja jokaista lihasta kolottaa. Määränpää, Etelänapa, on kuitenkin saavutettu.

Ensimmäinen kokonaan suomalainen retkikunta suuntaa Etelänavalle tämän vuoden lopulla ilman ulkopuolista apua. Valokuvaaja-toimittaja Kari Suomela ja hiihto-opas Pasi Ikonen pakkaavat ahkioon tarkkaan valitut tarvikkeet.

-Mukana on ruokaa, hiihtovarusteet, teltta ja makuupussi. Vaatekertoja on yksi, paitsi alusasuja kaksi. Elektroniikkaa on yllättävän paljon: satelliittipuhelin sähköpostin lähettämiseen sekä kamerakalustoa, Suomela kertoo.

Ruoka ja polttoaine vievät painosta suurimman osan. Suomelan mukaan naparetkellä syödään hyvin tavallista ruokaa.

-Riisiä, makaronia tai perunamuusia ja siihen vähän jotain kuivattua lihaa. Energiamäärä tulee hyvin pitkälle rasvasta.

Suomela vertaa naparetkeilijän arkea raskaaseen työpäivään.

-Aamulla lähdemme töihin eli laitamme sukset jalkaan ja pakkaamme teltan ahkioon. Illalla tulemme kotiin, pystytämme teltan, lepäämme hieman ja valmistaudumme seuraavaan päivään.

Railot Etelämantereen riskeinä

Suurin haaste naparetkellä on henkinen jaksaminen, mihin vaikuttavat keliolosuhteet ja fyysinen jaksaminen.

-Meillä on pitkä kokemus tämäntyyppisistä olosuhteista, joten ne ovat rutiinia, muun muassa Pohjoisnavalla käynyt Suomela vakuuttaa.

Kahden ja kolmen hengen ryhmät ovat tyypillisiä etenkin Etelämantereella, missä ei ole sen tyyppisiä riskejä, että suuremmasta ryhmästä olisi apua. Pohjoisnavalla riskejä aiheuttavat avovedet, ahtojäät ja jääkarhut. Etelämantereella suurimman riskin aiheuttavat railot, joiden vuoksi kaksikon on ajoittain hiihdettävä köysistönä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme