Mainos
Mainos

Perunan hinta vielä korkealla

Kotimainen varhaisperuna on jo saapunut kuluttajien ruokapöytiin. Varhaisperunan hinta on tällä haavaa vielä yli kymmenen euroa kilolta.

Varsinais-Suomen kauppojen hyllyillä on lähes kahden viikon ajan ollut myynnissä kotimaista varhaisperunaa. Muualle maahan mukulat ennättävät kahdessa viikossa. Juhannuspöytään pottua saa siis koko Suomessa.

Suomalainen varhaisperuna maksaa vielä varsin paljon, esimerkiksi turkulaismarketissa 12,90 euroa kilolta. Hinta tippuu kuitenkin nopeasti, sillä se oli vielä alkuviikolla 19,90 euroa per kilo. Muutamassa viikossa perunan arvo romahtaa yhteen euroon.

- Kunhan hinta on tuottajille oikea, perunaa saadaan kyllä juhannuksena riittävästi, sanoo Terhi Sorvola-Löfstedt MTK:n Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnasta.

Loppuviikolla viljelijöiden saama hinta oli 3,2-4 euroa.

Ensimmäiset suomalaisperunat nostettiin viime viikon tiistaina Paraisilta. Tällä viikolla pottua on saatu myös muun muassa Rymättylästä ja Nauvosta.

Kotimaisen perunan matka pellolta pöytään vie noin vuorokauden. Kaiken kaikkiaan perunaa on nostettu tämän kuun aikana tuhansia kiloja. Määrä on hiukan vähemmän kuin yleensä, sillä istutus viivästyi pari viikkoa.

Perunaa päästiin kylvämään huhtikuun puolivälissä, kun joinakin vuosina istutushommiin on päästy jo maaliskuun lopussa. Toukokuun lämpimät kelit ovat kuitenkin kirineet kasvua noin viikolla.

Perunaa nostetaan näinä päivinä rivakasti, sillä sää on ollut hyvä. Lähipäiviksikään ei ole luvassa kovia sateita.

Tänä vuonna perunan kypsyminen on edennyt Suomen sisällä tasaisemmin kuin yleensä, eli pohjoinen ei ole kovasti etelää jäljessä. Syynä on se, etteivät pellot ole olleet syvästi roudassa sisämaassa. Töihin päästiin lähes heti lumien sulettua.

- Perunaa saa kyllä juhannukseksi, vakuuttaa viljelijä Hannu Laulainen Pohjois-Savon Keiteleeltä.

Laulaiset pääsivät istuttamaan 12 päivää myöhemmin kuin viime vuonna, mutta peruna on sittemmin ennättänyt lähes keskimääräiseen aikatauluun. Sadon suuruutta on viljelijän mukaan vielä aikaista ennustaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme