Mainos
Mainos

Peruskouluverkko harveni viime vuonna

Lakkautetuista kouluista vajaa kolmannes oli alle 20 oppilaan kouluja. Eniten lakkautuksia oli Lapin maakunnassa.

Viime vuonna Suomessa lakkautettiin tai yhdistettiin toiseen oppilaitokseen 144 peruskoulua. Eniten lakkautuksia oli Lapin maakunnassa.

Tilastokeskuksen oppilaitosrekisterin mukaan vuoden lopussa oli toiminnassa 3347 varsinaista peruskoulua ja 195 perusasteen erityiskoulua. Peruskouluissa oli 561 900 oppilasta ja erityiskouluissa 9800. Maakunnista eniten kouluja oli Uudellamaalla.

Lakkautetuista tai yhdistyneistä kouluista vajaa kolmannes oli hyvin pieniä, alle 20 oppilaan kouluja. Eniten vähenivät kuitenkin 20-49 oppilaan koulut, joita oli vuodenvaihteessa 61 vähemmän kuin edellisvuonna. Karsinnalta eivät säästyneet myöskään yli 50 oppilaan koulut, joiden määrä laski 38:lla.

Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallituksesta kertoo tuoreiden lukujen olevan odotusten mukaisia. Hän pitää mahdollisena, että koulujen karsiminen jatkuu samaan tahtiin tänä vuonna.

- Kunnathan ovat tuoneet esiin semmoista, että niillä eivät riitä rahoitus koulutuspalvelujen järjestämiseen. Sehän tarkoittaa sitä, että niitä saatetaan edelleen karsia.

Kuntien taloustilanteen ohella kouluverkostoon vaikuttavat muuttoliike ja ikäluokkien pienentyminen.

- Ennen kaikkea ikäluokkien pienentyminen. Se on siinä oleellinen vaikuttaja, Mustaparta painottaa.

Muuttoliikkeen merkitys näkyy esimerkiksi siinä, että joihinkin kasvukeskuksiin on perustettu uusia kouluja.

Pienehköt koulut ovat yhä yleisiä, sillä nykyisistä peruskouluista lähes kolmannes oli alle 50 oppilaan kouluja. Suuria, yli 500 oppilaan kouluja oli vain neljä prosenttia peruskouluista.

Valtaosa peruskouluista oli niin kutsuttuja ala-asteita eli 1.-6. vuosiluokan kouluja. Kaikki vuosiluokat sisältäviä kouluja oli vain kuusi prosenttia peruskouluista.

Opiskelijoita 1,9 miljoonaa

Yhteensä Suomessa toimi viime vuoden lopussa 4838 oppilaitosta. Opiskelijoilta niillä oli 1,9 miljoonaa. Kaikkiaan oppilaitosten määrä supistui 166:lla edellisvuodesta, eikä minkään tyyppisiä kouluja tullut lisää.

Lukioita oli vuoden lopussa 428, ja niissä oli 123800 oppilasta. Lukioiden määrä pieneni edellisvuodesta kahdeksalla.

Samoin ammattikoulutuksen verkkoa on karsittu. Vuoden lopussa oli 182 ammatillista oppilaitosta, joka on viisi vähemmän kuin edellisvuonna. Opiskelijoita niissä oli 140700.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen määrät ovat säilyneet ennallaan. Suomen 20 yliopistossa opiskeli viime vuonna 176700 henkeä ja 31 ammattikorkeakoulussa 144400 henkeä.

Myös kansalaisopistot keräsivät satojatuhansia opinhaluisia. Yhteensä kansalaisopistoja oli 247, ja niissä opiskeli 505900 ihmistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme