Mainos
Mainos

Perussuomalaiset vaalien suurin voittaja

Perussuomalaisten vaalivoitto on tosiasia: Puolue on vuoden 2008 kunnallisvaalien suurin nousija yli viiden prosentin äänisaaliillaan. Perussuomalaisten tulokseksi tuli lopulta 5,4 prosenttia äänistä, kun neljä vuotta sitten puolue keräsi kunnallisvaaliäänistä 0,9 prosenttia.

Puheenjohtaja Timo Soini on syystäkin riemuissaan.

- Kyllä tämä on rökälevoitto, se on iso voitto ja puolueen lopullinen läpimurto kautta koko Suomen. Tämä merkitsee sitä, että valtuutettuja on todella paljon eri vaalipiireissä. Tästä on hyvä jatkaa, erinomainen tulos, Soini hehkuttaa.

Nousua voikin kuvata huikeaksi, sanoo MTV:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlund.Hänen mukaansaperussuomalaisten tulospetraus kertoo siitä, että äänestäjät hakevat vaihtoehtoja tasapaksuina pitämilleen perinteisille puolueille. Myös talouskriisi on lisännyt äänestäjien halua muutokseen.

- Perinteiset puolueet eivät tarjoa äänestäjille tarpeeksi erilaisia, toisistaan poikkeavia vaihtoehtoja, joita haetaan nyt perussuomalaisten kaltaisista puolueista.

Grönlundin mukaan myös ennakko-odotuksia korkeammaksi kohonneella äänestysprosentilla on osuutta perussuomalaisten menestykseen.

- Korkea äänestysprosentti on hyödyttänyt eniten perussuomalaisia ja ehkä myös vihreitä, Monet perussuomalaisten kannattajat ovat epävarmoja äänestäjiä, perinteisten puolueiden kannattajat käyvät uurnilla varmemmin, Grönlund sanoo.

Grönlund kuvaa perussuomalaisten edellisten kuntavaalien tulosta huonoksi. Hän muistuttaakin, että puolue menestyi paremmin jo viime eduskuntavaaleissa keväällä 2007, jolloin se keräsi 4,1 prosenttia äänistä.

Lue myös:

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme