Mainos
Mainos

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtoon Ruohonen-Lerner

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner on aloittanut toisen kansanedustajakautensa nosteessa.

Puoluejohtaja Timo Soinin ehdotuksesta Ruohonen-Lerner valittiin hallitusneuvottelujen ajaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Ennakkoveikkauksissa hän on ollut vahvoilla myös ministeriksi uuteen hallitukseen.

Jos Ruohonen-Lerner jää ilman ministerinpaikkaa, hän todennäköisesti saa jatkaa ryhmän johdossa myös sen jälkeen, kun uusi hallitus on muodostettu.

Ruohonen-Lerner on Soinin rinnalla yksi perussuomalaisten edustajista tulevissa hallitusneuvotteluissa, samoin eduskuntaryhmän varapuheenjohtajiksi valitut Pietari Jääskeläinen ja Jussi Niinistö. Ryhmään kuuluvat myös puolueen varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri.

Myös useimmat muut eduskuntaryhmät valitsivat johtohenkilönsä tänään. Nykyisissä ja tulevissa hallituspuolueissa peruskaava oli, että entiset jatkavat hallitusneuvottelujen ajan. Paikat katsotaan uudelleen, kun uusi hallitus on muodostettu.

Oppositioon itsensä ilmoittanut vihreät teki valintansa kesäkuun puoluekokoukseen asti. Ryhmänjohtajana jatkaa Ville Niinistö, joka on vahva ehdokas Anni Sinnemäen seuraajaksi puoluejohtajan paikalle.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmää ryhtyy johtamaan ensi kertaa eduskuntaan valittu Peter Östman. Hän on jo aiemmin ilmoittanut jättävänsä puoluesihteerin tehtävän.

SDP otti hallitusneuvottelijoikseen puolueen ja eduskuntaryhmän johtohenkilöiden lisäksi Erkki Tuomiojan ja maahanmuuttoasioihin erikoistuneen Maarit Feldt-Rannan.

Valiokuntien avainpaikoista ei vielä sopua

Ryhmänjohtajien oli tarkoitus sopia tänään, mitä valiokuntia ryhmät saavat johdettavakseen. Sopiminen osoittautui kuitenkin ennakoitua vaikeammaksi, joten asiaan palataan tiistaina.

Sopimatta jäi myös se, voiko keskusta säilyttää paikkansa eduskunnan kolmihenkisessä puhemiehistössä. Tavan mukaan siihen valitaan edustajat kolmesta suurimmasta ryhmästä. Keskusta putosi vaaleissa neljännelle sijalle.

Keskusta on toivonut, että asiaa harkittaisiin vielä. Vanhan käytännön seuraaminen johtaisi siihen, että suurin oppositioryhmä jäisi ilman paikkaa eduskuntatyön johtamisen ydinryhmässä.

Kun väliaikainen puhemiehistö valitaan ensi viikolla hallitusneuvottelujen ajaksi, siihen tulee edustajat kolmesta suurimmasta.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 21.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme