Mainos
Mainos

Perussuomalaisten ilmastoehdotusta moititaan: Hiilenmustaa ja vastuutonta

Perussuomalaisten tuore ehdotus ilmastopolitiikan täyskäännöksestä ei ole löytänyt kannattajia. Sen sijaan kritiikkiä on irronnut.

Puolueen mielestä seuraavan hallituksen pitää yksipuolisesti irtautua päästökaupasta ja ryhtyä ajamaan maailmanlaajuiseksi malliksi niin sanottua ominaispäästömallia, jossa eri teollisuudenaloille määriteltäisiin alakohtaiset päästörajat. Rajat ylittävä tuotantolaitos joutuisi maksamaan veroa tai muuta maksua rahastoon, josta ohjattaisiin tukea ilmastoinvestointeihin. Puolue perusteli niin sanottua Soinin mallia erityisesti suomalaisen teollisuuden tukemisella.

Kritiikkiä esitys sai muun muassa siitä, että se ei todellisuudessa muuttaisi paljoakaan verrattuna siihen, miten iso ja kallis revohka uuden systeemin luominen olisi. EU:n päästökauppaan on ensi kaudella jo tulossa uudistuksia, joissa mukaan tulee muun muassa alakohtainen tehokkuusvertailu ominaispäästörajoineen, mikä tukee jo tehtyjä investointeja.

Vihreiden kansanedustaja ja valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen moitti perussuomalaisia ilmastopolitiikan rintamakarkureiksi. Ominaispäästömalli kannustaisi vähentämään päästöjä vain kunkin tuotantoalan sisällä, ei kokonaisuudessaan.

- Mallia ei ole otettu käyttöön yksinkertaisesta syystä: kansallisten päästötavoitteiden korvaajana se olisi tehoton, epäreilu ja epärealistinen.

Pekkarinen: Soinilla vastuuton ilmastoasenne

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ilmasto- ja energialinjaa hiilenmustana.

- Soini edustaa vastuutonta ilmastoasennetta, Pekkarinen syyttää. Hän arvioi, ettei perussuomalaisten ilmastoesityksellä ole kovin paljoa kannatusta Suomessa.

Pekkarinen sanoo, että Soinin esitys merkitsee selän kääntämistä uusiutuvalle energialle ja suomalaiselle työlle. Nykyinen ilmastopolitiikka on Pekkarisen mukaan tuonut monia etuja Suomelle vauhdittamalla muun muassa suomalaisen ympäristöteknologian kehittämistä.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme