Mainos
Mainos

Perussuomalaisten kohuttu Halla-aho hallintovaliokunnan johtoon

Perussuomalaisten ehdokas eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi on Anssi Joutsenlahti. Hän voitti Pentti Oinosen eduskuntaryhmän äänestyksessä luvuin 26-12.

Eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet valittiin puolilta päivin täysistunnossa. Valinnat ovat ainakin osittain tilapäisiä, ja niihin palataan, kun uusi hallitus on muodostettu.

Perussuomalaisten ryhmä päätti myös eräistä muista valinnoista. Eduskunnan hallintovaliokuntaa pääsee johtamaan Jussi Halla-aho ja puolustusvaliokuntaa Jussi Niinistö. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ottaa itse toistaiseksi johtoonsa ulkoasiainvaliokunnan.

Soinin mukaan lähtökohta on, että valinnat ovat pysyviä. Hallituskuviot ja ministerivalinnat voivat kuitenkin muuttaa niitä vielä.

Maahanmuuttokriitikkona maineeseen nousseen Halla-Ahon valinta hallintovaliokunnan johtoon saattaa herättää keskustelua, sillä valiokunta käsittelee muun muassa maahanmuuttoon liittyvät lait.

Halla-ahon linjaukset ovat ylittäneet viime aikoina uutiskynnyksen ulkomaillakin: Viime viikolla itävaltalainen sanomalehti Die Presse siteerasi Helsingin Sanomien juttua, jossa Halla-aho ei halunnut selitellä vanhoja kirjoituksiaan ja kannanottojaan.

Die Presse nosti esille Halla-ahon kommentin, jonka on tulkittu tarkoittavan, että kaikki ihmiset eivät olisi samanarvoisia. Lisäksi jutusta poimittiin kansanedustajan toive Suomen siirtymisestä Tanskan tielle eli tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan.

Timo Soini perusteli valintaa sillä, että Halla-Aho halusi hallintovaliokunnan johtoon, hän sai vaaleissa korkean äänimäärän ja kannatusta ryhmässä. Soini sanoi, ettei ole valinnasta huolissaan.

-Minä luotan ryhmän arvostelukykyyn ja valinnat olivat yksimielisiä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä valitsi omassa kokouksessaan ympäristövaliokunnan johtoon Martti Korhosen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme