Mainos
Mainos

"Perustuslakiin vedottu jo ennen sen ratifiointia"

Tutkija Teija Tiilikainen pohtii MTV3:n nettikolumnissaan EU:n perustuslaillista sopimusta ja sopimuksen henkeä.

EU:n perustuslakisopimuksen määräyksiin on vedottu jo useissa yhteyksissä, vaikka jäsenmaat eivät ole sopimusta vielä ratifioineet, toteaa tutkija Teija Tiilikainen MTV3:n nettikolumnissaan. Tiilikaisen mukaan kyse on sopimuksen hengestä, joka liittyy useasti kansainvälisten sopimusten käytäntöön.

Tiilikaisen mukaan sopimuksen hengellä viitataan kansainvälisten sopimusten merkitykseen ajalla, jolloin se on allekirjoitettu, mutta se ei ole vielä astunut voimaan. Tiilikainen toteaa, että yleisesti jo pelkkä sopimuksen allekirjoittaminen luo osapuolten välille velvoitteen olla rikkomatta sopimuksen yleisiä tarkoitusperiä.

Tiilikainen kuitenkin muistuttaa, että kansainvälisestä sopimuskäytännöstä löytyy esimerkkejä allekirjoitetuista sopimuksista, jotka eivät ole koskaan astuneet voimaan. Näiden sopimusten kohdalla sopimuksen hengellä ei Tiilikaisen mukaan ole ollut mitään merkitystä. Tiilikainen toivookin, että perustuslakisopimuksen välitila, jossa sopimusta ei ole vielä ratifioitu, mutta se on hyväksytty, päättyisi pian.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme